Palatka.bg

Как да останем в добра физическа форма докато пътешестваме

В днешно време почти всички работим в офиси и пред компютри. Денят ни минава в обездвижване, което влияе сериозно на формата и здравето ни. Затова, рано или късно, почти всички започваме някакъв вид допълнително движение – спорт, фитнес, гимнастика, дълги разходки. Когато влезем в ритъм започваме да се чувстваме по-добре. Често обаче, когато отивайки на почивка и отпуска, нямаме време да тренираме. Ако пътуваме в чужбина шансът да продължим рутината си е малък. За този период бързо излизаме от форма и след като се приберем е трудно и демотивиращо да започнем отново.

Затова обаче, докато пътешестваме, можем да направим така, че да не излизаме от форма и дори напротив – да се движим повече от обикновено. Ето пет стъпки, с които да го постигнем.

Не използвайте градски транспорт

Повечето екскурзии, които българина предприема, са в Европа. Големите европейски градове, най-вече историческите, има гигантски централни зони. Много хора предпочитат да пътувам с метро или автобус от една дестинация до друга. Избирайки да ходим обаче има няколко предимства. На първо място – така ще опознаем много по-добре истинската същност на града, ще попаднем на изненадващи места, които иначе не бихме намерили и ще имаме възможност да се потопим в автентичната му атмосфера. На всичкото отгоре – ще поддържаме много добра физическа форма.

 Никога няма да забравя първото си посещение в Лондон, когато имах само 4 дни на разположение. Обикалях по поне 12 часа и на края на деня бях извървял между 20-30 километра. Прибирах се смазан, но всяко усилие си струваше. На края бях отслабнал с 4 килограма, въпреки че се тъпчех с всякакви лакомства и гастрономически изкушение.

Задължително използвайте туристически обувки

Не пропускайте обаче задължително да ходите с туристически обувки. Тези обувки правят усилието много по-лесно, не ви правят пришки и краката и гърбът ви болят многократно по-малко. В първото си излизане в чужбина – във Виена – направих грешката да използвам тънки кожени елегантни обувки. Резултатът, след цяла седмица зверско ходене, бяха пришки с големина на кратер и невероятни болежки в цялото тяло. Никога повече. Скъпите туристически обувки са най-добрата инвестиция за всеки пътешественик.

Упражнявайте се, докато разглеждате

Ако дестинацията, която посещавате, не предразполага много ходене – използвайте това, което ви предоставя, за да направите тренировка. Например – вместо да се качвате с асансьор в поредната огромна готическа катедрала, тръгнете пеша по стълбите.

Вдъхновявайте се от околната среда

Много от местата, които посещаваме, са смайващо красиви. Почти всички големи градове имат огромни паркове, плажове, езера и каквото друго се сетите. Ако сте наистина запалени по тренировките, можете да прекарвате всеки ден, упражнявайки се навън на подобни места. Често няма да бъдете сами. Това ще ви даде вдъхновение за истинска и качествена тренировка, едновременно раздвижвайки тялото си от движението и ума си от обкръжаващата ви непозната и красива обстановка.

Наемете си велосипед

На практика почти всички дестинации в Европа ви предлагат да си наемете лесно и евтино велосипед. Използвайки тази възможност ще можете да разгледате лесно и бързо голяма част от града, без да се тъпчете в градския транспорт. Освен това обаче – карането на колело ще ви изгори много калории, натрупани от задължителното преяждане, което съпътства посещението на нова дестинация.

Стартирайте деня си с тренировка

Има някои основни упражнения, които можем да правим навсякъде и по всяко време. Това, че сте на почивка, не е задължително условие да прекъснете тренировките си. Можете всеки ден, преди да излезете навън, да правите коремни преси, клякания лицеви опори и подскоци. Това е достатъчно, за да не изоставяте формата си. Отнема 10-20 минути и освен горене на калории, ще ви донесе допълнителна енергия за целия остатъчен ден.