Palatka.bg
ястия на Перу

7 традиционни ястия на Перу, които задължително трябва да опитате

Както в много други култури, така и в перуанската, кухнята има заемки от няколко влияния – основно испански и китайски, в комбинация с традиционните ястия на Перу.
Едни от нещата, които всеки себеуважаващ се турист задължително трябва да опита, когато посети Перу, е някои от новите версии на традиционните им любими ястия.  Това, което със сигурност ще изпитате, опитвайки тези ястия, е удивление.

 

Традицията повелява в перуанските ястия задължително да има ориз или картофи.

Това не е случайно, тъй като в Перу растат 4000 вида картофи. Те се комбинират с различни животински протеини, като агнешко, пилешко, риба или свинско месо. В зависимост в кой район се намирате, към ястието може да има специалните тамошни сортове чушки.

Традиционни сортове чушки в Перу
Традиционни сортове чушки в Перу

Момиче от Перу
Момиче от Перу

Едно от традиционните ястия на Перу е Chupe de Camarones

Chupe de Camarones или супа от скариди. Тази традиционна супа се приготвя от раци,  картофи, люта чушка и мляко. Много близка като вкус до тай супата – със сигурност рецептата е силно повлияна от Азия.

Chupe de Camarones
Chupe de Camarones

Ceviche

Ceviche е ястие, което се прави от риба. Обикновено се приготвя от прясна сурова местна риба или всяка форма на морски дарове, които само се мариноват с цитрусови сокове, често лимони или лайм. По избор може да се добавят люти чушки и подправки като сол и лук. Не се подлага на топлинна обработка. Традиционната гарнитура към Ceviche е от авокадо, сладки картофи, зелена салата или царевица. Ястието може да ви бъде приготвено във всеки регион на Перу, но по северното крайбрежие е особено популярно.

Ceviche
Ceviche
Pollo a la Brasa

Pollo a la Brasa е класически приготвяното перуанско пиле на грил. То е изключително ароматно. В столицата на Перу – Лима, това е едно от най-популярните ястия в стил скара. Pollo a la Brasa е обявено от Националния институт на културата на Перу за „кулинарен специалитет“. Дори има специален  ден на “ Pollo a la Brasa “ – пада се в третата неделя през юли. Pollo a la Brasa е пиле, което се мариновано с много перуански съставки и малко соев сос. После се поставя в специална тухлена скара и се изпича на огън. Много лесна рецепта, но изключително вкусна.

Pollo a la Brasa
Pollo a la Brasa

Papas a la huanciana (Картофи в стил Уанкайо)

Макар че името на това ястие ни заблуждава, че произхожда от Уанкайо – регион в Перу, то всъщност произлиза от столицата Лима. Кръстено е на човек, който е бил родом от Уанкайо. Той първи е показал тази рецепта. А тя е елементарна, просто ястие приготвено от варени картофи, нарязани и сервирани върху листа от маруля. Отгоре се гарнират обилно със специална комбинация от пикантни сирена.

Papas a la huancaina
Papas a la huancaina

Anticuchos
Anticuchos е много популярно ястие по улиците на Перу.  Представлява мариновано говеждо сърце на скара, което се сервира на шиш.

Anticuchos
Anticuchos
Cuy Chactado

За това ястие се е смятало, че произхожда от региона Алтиплано. Това е месо от морско свинче, което на вкус е като пиле или заек. Предлага се на скара или печено и поднесено с лют сос. В Перу го сервират само по специални поводи.

Lomo Saltado

LomoSaltado може да се намери във всеки регион на Перу. Представлява поднос със сотирани лук, домати и телешко месо. Сервира се с пържени картофи или ориз. LomoSaltado е комбинация от китайски и перуански аромати. Това, което прави ястието толкова уникално, е използването на вино при пърженето. Така то получава богат и запомнящ се вкус.

 Lomo Saltado
Lomo Saltado

Текст: Силвия Чалъкова

Снимки: pixabay.com