Palatka.bg
етрета

Етрета – магическото градче на северозападна Франция

“Възнамерявам да нарисувам голяма картина, изобразяваща скалите на Етрета, въпреки че би било много смело от моя страна, защото Корбе вече го е направил толкова прекрасно. Но аз ще го се опитам да го направя по различен начин.”

Клод Моне

Етрета е едно магическо градче, намиращо се в района на Нормандия, северозападна Франция. Известно е най-вече със своите бели варовикови скали, както и с естествено образуваните три огромни варовикови арки във формата на иглено ухо. Можете да ги видите гордо потопени във водите на Атлантически океан. Тези невероятни арки, образувани от естествената ерозия на варовика през годините са вдъхновявали някои от най-известните художници, сред които Клод Моне, Южин Боден и Гюстав Корбе.

В Етрета можете да се разходите по билото на скалите, от където ви очакват спиращи дъха гледки. Усещането е сякаш се намирате във фентъзи сага като “Властелинът на пръстените”. Магическо и сякаш … леко извънземно. Рязко отсечените скали отдолу, безкрайната синя шир на Атлантическият океан, в която нежно се отразява слънцето. Можете да се разходите между самите скали, но внимавайте, защото водата рязко повишава нивото си в определени часове.

Плажовете са осеяни с големи гладки камъни, за които верятно ще ви предупредят да не събирате. Вземането на камъни от брега е забранено, поради опасността от ерозия, причинена от морето. Брегът е отделен от градчето с дълга пешеходна пътека, наречена “le perrey”, което на местния диалект означава “в камъните” или там, откъдето тръгват лодките.

Скалите служат за защита от агресивните бури, особено по време на големите приливи и отливи, настъпващи при смяната на сезоните.

Етрета също така предлага всички удоволствия и забавления като всяко френско градче. Множество малки ресторантчета и туристически магазинчета обграждат центъра на малкото градче. Можете да се разходите по малките уютни улички и да си купите сувенири за спомен, докато погледът ви се задържа върху поредната традиционна къщичка, чийто покрив е обрасъл в зелено с трева. Етерта ще ви изуми със своята уютна екстравагантност и ще остави спомен в сърцето ви завинаги!

„Ако трябва да покажа морето на приятел за първи път, бих избрал да отидем в Етрета.”

Alphonse Karr, френски писател

Снимки: личен архив