Palatka.bg
държавите

Държавите, в които хората са най-здрави и щастливи!

Кои са държавите с най-здраво и щастливо население? Изследване, направено от Bloomberg Global Health Index ни казва къде са най-здравите и щастливи хора в света, в зависимост от това къде са родени. Изследването обхваща параметри като очаквания от живота, причини за смърт, здравни рискове като високо кръвно налягане, тютюнопушене, съдържание на полезни вещества в храните и диета, както и наличие на чиста питейна вода.

Исландия, Швейцария, Сингапур и Австралия са в топ 5 на страните, водещи най-здравословен начин на живот според изследването. Испания е на 6-то място, а Франция на 14-то. В първите редици се нареждат още Кипър, Гърция и Норвегия и Австрия. Израел е най-щастливата държава в Средния Изток, Чили в Латинска Америка и Словения в Източна Европа.

Изследването също така ни дава информация за държавите в най-голям риск. Един от огромните проблеми в световен мащаб е затлъстяването. Например САЩ е определена за една от „най-тежките” нации. Тя получава място 34 от 100 като процентът на хората, страдащи от затлъстяване там е 67.3. Най-бедни щати в САЩ са Луизиана, Мисисипи, Алабама и Северна Вирджиния, като процентът на затлъстяване в тези щати също е изключително висок.

Кои са държавите с най-здравите и щастливи хора?
№1: Италия!

Малка Италия, заобиколена от 5 морета е категоризирана като държавата с най-здравословен начин на живот на Земята. Италия също така е обявена за най-развитата държава по критерии като икономика, заетост на младите хора и безработица. Въпреки традиционната италианска кухня, включваща много паста и тестени изделия, италианците са в далеч по-добра форма от американците, канадците и британците, които страдат от високо кръвно налягане, висок холестерол и влошено психично здраве. По отношение на диетата, в Италия тя е богата на зеленчуци и полята обиилно във висококачествен зехтин. Не можем да отречем факта, че в Италия продуктите са пресни, вкусни и качеството им е наистина на ниво. А италианците разбират от това как се живее живота – вкусно, щастливо и без излишно усложняване. Не е учудващо, че в Италия процентът на хора, страдащи от психични разстройства е изключително малък в сравнение с останалите държави. Е, можем да поздравим новородените бебета в Италия, те се раждат в най-щастливата държава!

Снимка: pixabay.com