Palatka.bg
откритията

Интересувате ли се от археологически артефакти? Откритията през 2016 са зашеметяващи

(Част 2)

2016 година се оказа богата на археологически артефакти. Вече споделихме с вас част от откритията, направени в света, вижте още малко от тях. Откритията са не само любопитни за нас – любопитните и любознателни приключенци, но още по-важни за развитието на световната история. Ето ги и другите находки!Огромно древно гробище на кораби е част от откритията на 2016 г.

Гробище на кораби бе открито край гръцки острови. Там подводните археолози попаднали на множество потънали кораби. Мястото се намира в малък гръцки архипелаг и е най-значимото откритие в подводната археология през изминалата година.

Гърция
Гърция

Изследването на архипелага Фурни, който се състои от 13 острови и островчета, разположени между източните острови в Егейско море на Самос и Икария, разкри 23 древни останки, които се добавят към 22 други потънали кораби, идентифицирани през 2015 г. Откритието потвърждава, че това е мястото с най-много древни корабокрушения.

В Гърция, археолози откриха и човешки скелет отпреди 2000 години, свързан с  корабокрушението на кораба, наречен „Титаник на древния свят“. Корабът е потънал преди повече от 2000 години, близо до отдалечения остров Антикитера, в южната част на Гърция.

На същото място преди 100 години е направено откритието на мистериозния уред  “ Механизъм на Антикитера “ – нещо, напомнящо на астрономически калкулатор, известен като най-стария компютър в света.
След повече от 100 години, откритите сега останки, които най-вероятно са принадлежали на млад човек, може да доведат до първата ДНК от древна жертва на корабокрушение.

Гробище на кораби
Гробище на кораби
През 2016 г. изследователите пренаписаха историята на едрата шарка (вариола)

След като анализираха мумифицираните останки на дете от 17-ти век от Вилнюс, Литва, изследователите поставиха различен времеви периметър от съществуването на едрата шарка.

Отдавна се смята, че заболяването се е появило в човешките популации преди хиляди години, но детето мумия се оказа, че съдържа най-старата известна проба на вируса вариола, който причинява едрата шарка. Сегашният времеви участък се измества между 1643 и 1665 г.

мумифицираните останки
мумифицираните останки

През 2016 г. учени реконструираха звученето на гласа на Ледения човек Йоци

Едно от най-зрелищните изследвания бе свързано с Ледения Йоци, чийто глас е реконструиран от учени с „възможно най-добра точност“.

Представено по време на конгрес по случай отпразнуването на 25-годишнината от откриването на 5300-годишната мумия, експериментът е имал за цел да открие звученето на гласа на Ледения от каменната ера.

Ледения Йоци счупи мълчанието си с дълбок мъжки глас. Той проговори на италиански – но само с гласни.

Ледения Йоци
Ледения Йоци

Окован скелет в гроб на етруските, тела без крака и погребения на „вампири”

2016 г. беше наистина доста зловеща в археологическите находки. Около руините на древен храм по крайбрежието в Тоскана, Италия, е открит окован скелет на млад мъж, погребан със железни скоби на краката и шията. Това откритие е поредното, което опровергава  твърдението, че етруските са били миролюбиви. Зловещите открития продължават с гробовете на децата без крака, които са изкопани в руините на древен храм на северното крайбрежие на Перу. Телцата са били поставени в четирите посоки и са били без крака. Най-вероятно става дума за ритуално жертвоприношение. Други открития са свързани с погребенията на „вампири“ в Полша – телата са били с отвори в гръбначния стълб (от забити колове в гърдите), обърнати са с лица към земята, за да се предотврати вероятно всеки опит да се издигнат от гроба. Друга находка пък представлява 2500-годишни скелети, открити в Сибир, с отрязани глави и поставени от коленете им.

скелет в гроб на етруските
скелет в гроб на етруските

Но от всички тези открития, най-значима е находката от Тоскана, Италия, на окования скелет.
Защото изглежда това е първият случай на етруско погребение, съдържащо окован човек. Традиционно се смята, че етруските са били хора, обичащи да се забавляват.

Снимки: pixabay.com