Palatka.bg
флауни

Великденско Флауни – традиционните Великденски соленки на Кипър

Това е може би най-прочутата рецепта в Кипър по Великден – традиционно кипърско флауни. Това са специфични соленки, чието тесто семействата в Кипър започват да замесват още от предната вечер, защото тестото, подобно на нашите козунаци, трябва да втаса. Разбира се, ако нямат възможност да го чакат цяла нощ, соленките могат да се приготвят и за час-два, само че в Кипър замесването на тестото и плънката, цялото приготовление на соленките е нещо повече от готвене – за тях това е повод децата и възрастните да прекарват повече време заедно, в уюта на очакването на празника. Там всички членове на семейството участват в забъркването и замесването на флаунито. Традиционно започват да го правят в срядата преди Великден.

Кипър
Кипър

Рецепта за традиционно Великденско флауни от Кипър

Ако искате да се докоснете до аромата на кипърския Великден, можете да го направите и на българска почва – просто си пригответе тяхното вкусно флауни. Ако пък планирате да сте именно в Кипър по време на Светлия празник, то ще опитате флауни със сигурност.

Съдържание:
За тестото са необходими следните продукти:

750 г брашно
1 пакет мая
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички захар
2 супени лъжици зехтин или растително масло
вода, за да се смесят

За плънката от сирене са ви необходими:

250г сирене чедър или сирене за флауни (там продават специално сирене за флауни, но можете да сложите каквото и да е хубаво сирене);

100 г халуми – специфично кипърско козе или овче сирене, със или без добавка на краве;
1 супена лъжица брашно;
1 чаена лъжичка бакпулвер;
1 супена лъжица сушена мента;

200 г стафиди;
4 яйца леко разбити.

За отгоре:

1 разбито яйце
сусам

Приготвяне:

За тестото

Пресейте брашното в голяма купа. Разбъркайте с маята, солта и захарта. Добавете масло/зехтин и достатъчно вода, за да стане на тесто. Месете минимум 5 минути, докато стане тестото гладко и еластично. Сложете го в найлонова торбичка и оставете на топло място за един час, за да втаса.

За плънката

Настържете на едро сиренето, добавете брашното и бакпулвера, след което постепенно разбъркайте с разбитото яйце и подправките, докато стане на паста, ако има нужда, сложете още яйце.

Разделете тестото на парчета, колкото яйце и разстелете на кръгове с големина около 10 см.

Поставете пълна супена лъжица от плънката в центъра на всяко тестено гнездо. Затворете тестото нагоре в 3 точки, така че да стане триъгълник, може също да го съберете в 4 точки, за да се направи квадрат. Но тестото не обгръща изцяло плънката, а тя трябва да се вижда в средата.
Оставете така известно време, за да втаса добре. Точно преди печене намажете отгоре с разбитото яйце и поръсете със сусам.

Пече се в предварително загрята фурна на високи градуси за 12-15 минути, докато пълнежът се издигне отгоре и флаунито стане със златист цвят.
Сервират го както топло, така и студено.

Домашен уют
Домашен уют

Снимки: pixabay.com