Palatka.bg
Островите Феникс

Островите Феникс – кораловата красота, защитена от ЮНЕСКО

Островите Феникс се намират насред Тихия океан, в западната му част, и представляват най-голямата защитена морска зона в света. Това място, което е единият от трите архипелага, съставящи държавата Карибати, носи безметежно спокойствие от пейзажите, които мигновено спират дъха с кораловите острови и живописни сини лагуни и бели блестящи плажове, простиращи се докъдето ти стигне погледът.

Няма време - там е вечността
Няма време – там е вечността

 

„Усещането за благодат е толкова силно, че единственото, което остава в душата ти е мир и спокойствие” – така описват островите Феникс щастливците, които са се докоснали до тези необетовани места, със статут на необитаеми острови.

На необитаем остров… наистина необитаем

На тези острови можете да се насладите на истинската красота на Кирибати, далеч от стандартния модерен стил на живот и струпването на тълпи от хора, задръствания. Тук няма молове, няма трафик, дори лодките се броят на пръсти, няма замърсяване и сгради. Тук няма причина да мислите за времето, защото тук е вечността.

Областта около островите Феникс се описва като последното място на земята, където океанът е чист, където подводните убежища са останали девствени и недокоснати толкова дълго, колкото океанът може да помни.

Костенурките снасят
Костенурките снасят

Костенурките снасят необеспокоявани своите яйца на островите Феникс, защото са защитени от закона! Други, които спокойно гнездят тук и са в големи количества са кокосовите раци и раците отшелници.

Островите Феникс са място за гнездене и за хранене на 19 вида диви морски птици (18 вида тропически птици и 1 ендемичен вид – единствена по рода си на земята птица, живееща и на остров Рождество. Рибояди, Вълнолюбки, Буревестници и рибарки се намират в изобилие. Има голям брой мигриращи диви птици като скалните дъждосвирци, в периода от септември до май.

Защитена територия

Островите Феникс бяха обявени за защитена морска територия и така попаднаха в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2010 година.

*Защитената екосистема е на площ 408 250 кв км, с 28 км земна площ.
*Около 40 души живеят на остров Кантон.
* Само остров Кантон е обитаем.
* Има 14 подводни образувания.
* Има 120 вида корали.
*Има 500 вида риби.

*Общо островите са 9, 1 атол и 2 рифа – това е най-голямата защитена морска зона от изгаснали вулкани.

Има и много други, под повърхността. Тези подводни планини допринасят за голямото разнообразие от морски видове местообитания.

*Има уникални водни течения, за които се смята, че играят важна роля в разпространението на морските животни по целия свят.
Човекът почти не е успял да се докосне до това девствено кътче и поради този чудесен факт се е запазило много близко до първичното състоянието на около 120 вида корали и 500 вида риби.

Районът е истинска океанска пустиня.

Необитаем остров
Необитаем остров

  На Островите Феникс живеят и гигантски миди

Морската костенурка гнезди и се размножава по плажовете на остров Кантон и на атола.

Районът е любим за хвърляне на хайвер на рибата тон в Тихия океан.

Има 120 вида корали
Има 120 вида корали

В исторически план островите са познати от векове

Има запазени останки от уникална културна история, отразяващи древната полинезийска и микронезийска култура. Има находки от 19-ти век, доказващи китолова, а също се разбира и ролята на площта през Втората световна война и Студената война.