Palatka.bg
Елена

Сърцето на Еленския балкан бие в китното градче Елена

Град Елена привлича туристи целогодишно с интересната си история и великолепната природа на Еленския балкан.

Ако никога не сте били в град Елена, значи все още не сте вкусвали от невероятната атмосфера на това китно планинско градче, сгушено в зелените поли на красивия Еленски балкан.
То е разположено в живописната долина на Еленската река. На север от него се простират Еленските височини, а на юг- Балканът. Северно от града се намира Чуканското бърдо.

град Елена
град Елена

Елена е перфектното място за дълъг уикенд, тъй като можете да съчетаете почивката си сред природата с много интересни исторически и културни паметници за разглеждане. Намира се на 38 километра южно от Велико Търново и на 280 километра от София.

Град Елена е наричан „Българският Витлеем“, защото по време на възрожденската епоха е имал три църкви – нещо, с което не можел да се похвали никой друг български град по онова време.

Заради цървките в Елена я наричали "българския Витлеем"
Заради цървките в Елена я наричали „българския Витлеем“

Една от най-популярните легенди за възникването на града е свързана с историята на двама влюбени. Във вековните гори на Еленския балкан се извивала пътека, по която минала щастлива младоженска двойка. Девойката се казвала Елена и била родом от село Къпиново, а момъкът – Самуил от Твърдица. Изневиделица обаче разбойници нападнали сватбата именно на мястото, където днес се намира град Елена. Похитителят не намерил път към сърцето на девойката и тя паднала убита при Конашкия мост. После посекли Самуил, а местността на кончината му била назована „Самуилец“.

От скръб по своята дъщеря родителите й се заселили на това място и основали селото, на което погубената девойка дала своето име. Елена.

Градът е известен от 1430 година с имената Стръмена и Еляна. През 18-ти и 19-ти век Елена е бил занаятчийски, търговски и културен център. Жителите му са играли важна роля през Възраждането на България. В почти всяко важно събитие от тогава има участие на еленчани.

Елена
Елена
Днес в Елена са запазени 147 паметници на културата, 7 от които са с национално значение:

Родната къща на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, Даскалоливницата, църквата „Свети Никола“, църквата храм „Успение на Пресвета Богородица“ с камбанарията, петте Разсуканови къщи и Попниколовата къща.

Елена
Елена
Елена притежава над 6 000 етнографски предмета, 780 творби на възрожденското и съвременното изкуство и много старопечатни книги.

В покрайнините на града се намира местността „Калето“. Това е наименованието на хълм, който в миналото е пазил града. В най-високата му част някога е имало пост, който е следял за наближаване на кърджалии. В случай на нападение постът обявявал тревога и всички църкви са започвали да бият камбаните си. Тогава еленчани бързо се отправяли към Калето, за да се отбраняват. В момента Калето е превърнато в живописен парк с прекрасна природа, детски площадки и обособени места за отдих. В близост до него е разположен новопостроеният модерен стадион на града.

Около Елена има и много природни забележителности, които можете да видите.
Христовки водопад
Христовки водопад

Марков камък е огромен камък, който според легендата е хвърлен от Крали Марко, а дървото Слона е огромен дъб, на 1300 години, който има един нисък и дебел клон, приличащ на хобот. Можете да направите и излети сред природата до Христовския водопад, връх Чумерна, връх Острец или връх Симаново.