Червените яйца са може би най-яркият символ на гръцкия Великден. Цветът им олицетворява кръвта на Христос, а яйцето е възкресението. След като се сварят и боядисат, се пекат в традиционния козунак – използват се като украса върху него и са част от традицията.
Яйца се боядисват и в други цветове, но рядко на гръцки Великден се празнува без много червени яйца. На пазара в Гърция има много бои, но ако се допитате до по-възрастните жени, те ще ви препоръчат старомодния естествен метод за боядисване на червени яйца за дълбок и плътен цвят. Може да звучи парадоксално, но боядисването с люспи от червен лук работи чудесно!
Опитайте рецептата за гръцки козунак Цуреки по Великден!
Ето какви продукти са ви необходими за приготвяне на традиционния гръцки козунак:
1 пакет суха мая
5 1/2 чаши брашно, плюс още за поръсване
1/2 чаша захар
1 1/3 чаша мляко
5 супени лъжици безсолно масло, както и малко за промазване на съда
1 чаена лъжичка фина сол
2 големи яйца, леко разбити плюс 1 яйце за намазване
2 чаени лъжички смлени семена от копър
1/4 супена лъжица с филирани бадеми
3 твърдо сварени яйца, боядисани в червено (за предпочитане боядисани с лукови обелки)
Растително масло
Приготвяне
Изсипете 1/3 чаша гореща вода в купата. Леко разбийте с миксер с маята, 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица захар. Покрийте с кърпа и оставете настрана за 5 до 10 минути (в зависимост от температурата на помещението).
Междувременно, загрейте млякото в малка тенджера на среден огън, докато започнат да се образуват мехурчета по краищата, за около 6 минути. Махнете от огъня и разбъркайте с маслото, останалата захар и сол. Трябва да се охлади за около 5 минути.
Млечната смес се събира със сместа на маята. Разбърква се с 2-те разбити яйца. Постепенно се смесват с останалата брашно, семената от копър и бадемите, докато се формира меко тесто. Извадете тестото от купата и го сложете на леко набрашнена повърхност. Замесете, добавяйки още брашно, колкото е необходимо, докато тестото стане изключително гладко.
Сложете в леко намаслена купа, покрийте и оставете на топло място, за около 1 1/2 часа, докато втаса.
„Биенето” на тестото
На набрашнена повърхност поставете тестото и разделете на три равни части. Оформете ги в кръг, но оставете дупка в средата. Покрийте и оставете отново за около 1 час, за да продължи процеса на втасване.
Полирайте яйцата с малко олио и после ги излъскайте с хартиена кърпа. Внимателно натиснете яйцата в тестото, равномерно разположени. Покрийте и оставете настрана за около 1 час, за да продължи процесът на втасване.
Загрейте фурната до 180 градуса. С отделеното разбито яйце намажете отгоре. Пече се, докато козунакът стане тъмно златист, след около 45 минути.
Червените яйца в този козунак са само за декорация. Те не се ядат.
Снимки: pixabay.com