Palatka.bg
козунак

Козунак с червени яйца Цуреки – най-ярката традиция на гръцкия Великден

Червените яйца са може би най-яркият символ на гръцкия Великден. Цветът им олицетворява кръвта на Христос, а яйцето е възкресението. След като се сварят и боядисат, се пекат в традиционния козунак – използват се като украса върху него и са част от традицията.


Яйца се боядисват и в други цветове, но рядко на  гръцки Великден се празнува без много червени яйца. На пазара в Гърция има много бои, но ако се допитате до по-възрастните жени, те ще ви препоръчат старомодния естествен метод за боядисване на червени яйца за дълбок и плътен цвят. Може да звучи парадоксално, но боядисването с люспи от червен лук работи чудесно!

Опитайте рецептата за гръцки козунак Цуреки
Опитайте рецептата за гръцки козунак Цуреки

Опитайте рецептата за гръцки козунак Цуреки по Великден!

 Ето какви продукти са ви необходими за приготвяне на традиционния гръцки козунак:

1 пакет суха мая
5 1/2 чаши брашно, плюс още за поръсване
1/2 чаша захар
1 1/3 чаша мляко
5 супени лъжици безсолно масло, както и малко за промазване на съда
1 чаена лъжичка фина сол
2 големи яйца, леко разбити плюс 1 яйце за намазване
2 чаени лъжички смлени семена от копър
1/4 супена лъжица с филирани бадеми
3 твърдо сварени яйца, боядисани в червено (за предпочитане боядисани с лукови обелки)
Растително масло

Приготвяне

Изсипете 1/3 чаша гореща вода в купата. Леко разбийте с миксер с маята, 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица захар. Покрийте с кърпа и оставете настрана за 5 до 10 минути (в зависимост от температурата на помещението).

Междувременно, загрейте млякото в малка тенджера на среден огън, докато започнат да се образуват мехурчета по краищата, за около 6 минути. Махнете от огъня и разбъркайте с маслото, останалата захар и сол. Трябва да се охлади за около 5 минути.

Млечната смес се събира със сместа на маята. Разбърква се с 2-те разбити яйца. Постепенно се смесват с останалата брашно, семената от копър и бадемите, докато се формира меко тесто. Извадете тестото от купата и го сложете на леко набрашнена повърхност. Замесете, добавяйки още брашно, колкото е необходимо, докато тестото стане изключително гладко.

Сложете в леко намаслена купа, покрийте и оставете на топло място, за около 1 1/2 часа, докато втаса.

Великденски яйца
Великденски яйца

„Биенето” на тестото

На набрашнена повърхност поставете тестото и разделете на три равни части. Оформете ги в кръг, но оставете дупка в средата. Покрийте и оставете отново за около 1 час, за да продължи процеса на втасване.

Полирайте яйцата с малко олио и после ги излъскайте с хартиена кърпа. Внимателно натиснете яйцата в тестото, равномерно разположени. Покрийте и оставете настрана за около 1 час, за да продължи процесът на втасване.

Загрейте фурната до 180 градуса. С отделеното разбито яйце намажете отгоре. Пече се, докато козунакът  стане тъмно златист, след около 45 минути.

Червените яйца в този козунак са само за декорация. Те не се ядат.

Снимки: pixabay.com