Palatka.bg
"Седемте престола"

Манастир „Седемте престола” – духовно пречистване по склоновете на Искърското дефиле

Чудите ли се къде да отидете за Великден? Иска ви се да съчетаете почивката с големия християнски празник? Чували ли сте за манастир „Седемте престола”?

Озовах се случайно в манастира
Озовах се случайно в манастира

 

Бях в „Седемте престола“ преди около четири години. Озовах се случайно в манастира, но нямаше нищо случайно

С приятели искахме да се разходим около София, но повечето дестинации ни бяха твърде добре познати и просто отворихме картата. Видяхме, че по пътя на Искърското дефиле, където бяхме на вилата, има голям манастир. В близост до село Осеновлаг, община Своге и близо до границата с Врачанска област, се беше сгушил манастирът „Седемте престола”. Никой от нас не беше чувал за него и ни стана любопитно. Прочетохме и няколко легенди около мястото и името на манастира и това провокира не само любопитството ни, приключенския ни дух, но и духът ни – духовното търсене на душата за откриване на Чудеса в този материален свят, който ни е запокитил в ъгъла на духовната нищета.

Просто запалихме колите и тръгнахме натам. Беше обяд, шосето беше почти празно. Очаквахме да видим не манастир, при този мижав трафик, а малко параклисче или барачка. Като отбиеш от основния път при гара Елисейна, навътре към Балкана, пред теб се открива дивата, китна природа. Манастирът е само на 80 км от София, но като влезеш в дълбоката необитаема шир на Стара планина, изведнъж осъзнаваш, че си на място, недокоснато от човешката пошлост.

Манастирът е само на 80 км от София
Манастирът е само на 80 км от София

Моята приказка започва така

Оказа се, че манастирът не само не е малък, а дори е доста внушителен. Манастир „Седемте престола” е православен действащ мъжки манастир.  Дворът му е истински малък оазис, рай, в който ще откриете добре поддържана цветна градина, зеленина, идеално стопанисван и реставриран манастир, а така също и църква, като добавим и уникалната й архитектура, със седем престола, изведнъж се оказваш в нещо като приказка, която започва така: Вървели, вървели през горите тилилейски и един ден се озовали пред портите на бял манастир, потънал в зеленина и цветя, а точно до алеята към църквата ги посрещнали няколко гигантски секвои, едната, от които била стогодишна. Дърветата им предложили своята зареждаща сила. И те ги прегърнали. Тогава един вълшебен глас ги поканил в църквата, за да им разкаже за седемте престола и чудодейната икона, която се пази вътре.

ще откриете добре поддържана цветна градина
ще откриете добре поддържана цветна градина

Малко факти, които да поставят приказката на място

Манастирът се намира на 800 м от селото. Пътят към него се вие около малката река Габровница, а самият манастир е в красива нейна долина. От гара Елисейна в Искърското дефиле, като поемете по посока село Осеновлаг, в полите на връх Издремец – 1492 м, ще се позиционирате в „Седемте престола”. Това е неофициалното име на манастира, което идва от особената структура на църквата, в която има седем престола, седем параклиса, под един покрив. Официалното му име е „Света Богородица”. Преданията гласят, че храмът е издигнат през Втората българска държава – 12-14 век. Доказателства за съществуването му има от 16 век. Манастирът е сред Стоте национални туристически обекта и има печат целогодишно.

А легендата гласи

Легендата гласи, че цар Петър Делян (Петър II, 11 век) е починал в манастира, който временно е бил и столица на България. Пръв игумен на светата обител е станал братът на българския владетел.
Неофициалното име на манастира „Седемте престола” идва от уникалната архитектура на църквата. Според преданията – седем боляри са създали седем селища в околността на манастира – Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. В църквата има седем параклиса (престола) и това, според специалистите, е невиждано за българските православни храмове.

На север от него има останки от крепост и градище. Местните хора я наричат ​​Латинското кале. Днешната порта на Седемте престола е взета именно от тези останки.

Легендата
Легендата

И другата легенда

Има още една легенда, която е от турско време. Тя разказва, че манастирът е бил разрушен и опожарен. Тогава Вълчан войвода и неговите воеводи решили да издигнат отново манастира. Общо воеводите били седем. Тази легенда твърди, че седемте престола са издигнати в тяхна чест. Също се твърди, че в подземието Вълчан воевода е скрил римско съкровище.

В манастира е живял и служил литургия и Св. Софроний Врачански, епископ на Врачанска митрополия, в чийто диоцез е попадал манастирът тогава.
Манастирът е посещаван често и от патриарха на българската литература Иван Вазов. На „Седемте престола” Вазов е посветил стихотворението  „Клепалото бие“.
Тук се намира и гробът на българския детски писател Змей Горянин – зад църквата.
В „Седемте престола” има и библиотека, която пази старинни православни книги, а голямата му гордост е чудотворната икона „Рождество Богородично”, която била донесена от полуостров Атос, Гърция.

наблизо има щраусова ферма
наблизо има щраусова ферма

Ние бяхме с малки деца, които, естествено, постоянно търсят нещо любопитно, от монасите разбрахме, че наблизо има щраусова ферма. Наистина е близо и беше интересно дори и за нас, възрастните.

Снимки: Личен архив

Фейсбук страницата на манастир „Седемте престола“