Palatka.bg
Велинград

СПА удоволствия и чист планински въздух ви очакват във Велинград

Велинград е едно от любимите места за СПА туризъм у нас.

Мечатете ли си за една хубава СПА почивка, съчетана с прекрасна природа и уникално чист въздух? Тогава следващата ви дестинация в България е Велинград.
Велинград се намира в Чепинската котловина в Западните Родопи и е вторият по големина град в област Пазарджик. Това е едно от местата у нас с най-много СПА хотели на територията си и предпочитано място за почивка от българи и чужденци.

Велинград
Велинград
Във Велинград ще се насладите на прекрасен планински климат с прохладно лято и мека зима.

Това е един от най-безоблачните градове в България. Относителната влажност на въздуха е 75%, а Атмосферното налягане е ниско – 693 mm живачен стълб.
В града изоблиства от реки, карстови и минерални извори. Многобройните бистри планински потоци и рекички се обединяват в Чепинската река. По-важните ѝ протоци са Грънчарица, Луковица, Лепеница, Мътница и Требетущица.

Минералните извори са 80 на брой. Те, заедно с мекия климат и прекрасната природа са най-голямото богатство на града.

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“ с множество санаториуми, лечебници, модерни СПА центрове и хотели.

СПА удоволствията ви очакват във Велинград
СПА удоволствията ви очакват във Велинград

Когато се наситите на масажите и басейните, както и на вкусните родопски ястия, можете да разгледате местните забележителности.
Местността Юндола се простира между планините Рила и Родопи, в която е разположено едноименното село. Мястото е популярен курорт и изходен пункт за туристически маршрути, а в края на всяко лято се провежда събор.

Сред най-романтичните кътове на Велинград е изворът Клептуза. А едноименният парк с двете си езера е един от символите на града.

Той се намира в квартал Чепино – една от трите термални зони във Велинград. От карстовия извор се простират вечно зелени борови гори, превърнати в естествен парк, който е любимо място за отдих и разходки на жителите на града.

Клептуза
Клептуза

На 18 km източно от Велинград се намира село Дорково и старата българска крепост Цепина, столица на деспот Слав. През средновековието Цепина е една от най-известните родопски крепости.
В Дорково има и новопостроен модерен музей на мамута, представящ артефакти от каменната епоха. Вътре ще можете да видите уникален експонат – огромен скелет на мамут, представен в реалния си ръст.

снимки: velingrad.bg, Pixabay