Ако сте фен на Бразилия и нейните пъстри цветове, аромати и вкусове, със сигурност ще харесате тази традиционна бразилска рецепта – емпанадас с телешко.
Бразилската кухня е също толкова пъстра и разнообразна като самата Бразилия и нейните усмихнати хора. Ако сте решили, че искате да пробвате нещо традиционно, докато разглеждате Рио де Жанейро или Сао Пауло, не пропускайте да опитате емпанадас с телешко.
Основната част на рецептата е, разбира се телешкото месо. Има много различни начини за приготвянето й, но специално за вас сме подбрали един от най-лесните и сравнително бързи варианти.
За да си направите сами емпанадас, ще имате нужда от около 350 гр телешко месо, 1 домат, няколко скилидки чесън, 1 глава кромид лук, зехтин, праз лук и 450 гр. тесто. Подправките не са необичайни и за нашите вкусове – чили сос, сол, черен пипер и щипка захар.
Първо се загрява зехтинът и към него се добавят нарязаните на ситно лук и чесън.
След това се слагат късчетата месо и сместа се готви с разбъркване.
Идва ред да сложите на огъня домата, малко доматена паста и щипка захар, която да убие киселия им вкус. После добавете и сол и пипер според вашите предпочитания.
Месото се маха от котлона и в него се изипва накълцаният праз лук. Омесват се и се оставя сместа да изстине.
После започнете да оформяте малки кръчета от тестото и да ги разточвате. В края на всяко кръгче се поставя лъжичка от сместа, след което се загъва с другия край и се притиска. Готовите емпанадас се пържат в гореща мазнина.
Тази традиционна бразилска рецепта е любима на много пътешественици, били в слънчевата страна.