Кухнята на Мадагаскар е една от най-интересните в света, защото е повлияна от френската, индийската, африканската и арабската култури. Храната им не прилича на основните ястия, които присъстват в повечето африкански страни, с изключение на гигантските порции ориз. Типичните вкусове на мадагаскарската кухня включват широка употреба на джинджифил, лук, чесън, къри на прах, ванилия, лимонов сок и местни зеленчуци. Някои от ястията може да изглеждат странни, но пък са без мадагаскарски съскащи хлебарки.
Lasary – традиционно ястие в Мадагаскар
Това е едно от най-често срещаните ястия в Мадагаскар. Обикновено се сервира с основното ястие в планинските райони. Съдържанието му е смес от зеле, моркови, зелен фасул и лук, овкусени с винегрет. В градовете на това ястие слагат манго и лимони.
Smalona
Smalona е много вкусно ястие, но по същество е пълнена змиорка и ако се абстрахирате от този факт, ще вкусите нещо наистина чудесно. Най-напред змиорките са пушени, а после са напълнени с маслини, гъби, ябълки и лук. Ако харесвате вкуса на змиорка, то ще харесате и този специалитет.
Ravimbomanga sy patsamena
Не позволявайте на сухите скариди да ви плашат. Да, основна съставка в това ястие са сухите скариди. Ако харесвате тайландска храна, вероятно ще се насладите на това специално ястие. То е направено с картофени листа или нещо като китайски броколи, след това се задушава със сушени скариди и говеждо месо в доматен сос и ориз.
Kaka Pizon (Caca Pigeon)
Тези хрупкави наслади са една от типичните улични храни в Мадагаскар. Срещат се особено много в Антананариво. Те са чудесен заместител на картофените чипсове. Често се поднасят с малко лют червен пипер.
Ranovola
Тази напитка е друга странност, която има малко странен, неопределим вкус. Ranovola е просто изпечен ориз. Хората в Мадагаскар вземат от дъното на съда препечен ориз и го смесват с вода за няколко часа. Така създават “освежаваща” напитка.
Voanjobory sy henakisoa
Това е друго традиционно ястие от Мадагаскар. Яде се в домовете и ресторантите в цялата страна. Ястието се състои от фъстъци Bambara, които се приготвят с нарязано свинско месо и се сервират върху ориз.
Koba akondro
Този вкусен десерт е направен от фъстъци, мед и пюре от банани, които след това се увиват в бананови листа и се варят, до готовност. Това е един от най-популярните десерти в страната и може да се намери като улична храна почти навсякъде.
Снимки: pixabay.com