Palatka.bg

Островът на златната змия: Смъртоносна красота

В Бразилия забранили със закон посещенията на острова на златната змия  Илха де Кеимада.

Вярвате или не, това място настина съществува – царството на златната змия.

Представете си късче земя, откъснато от цивилизацията от безбрежните води на океана, чиито единствените обитатели са… хиляди змии. На Илха де Кеимада те са толкова много, че на квадратен метър се падат между 1 и 5 змии.  На площ от 430 хектара земя свободно живеят и се размножават над 4000 вида от най-опасните и отровни змии в света.

Над 4000 вида змии живеят на острова
Над 4000 вида змии живеят на острова

Но безспорно най-опасната от тях е тяхната кралица – златната усойница.

Дължината й достига до 2 метра, а силата на отровата й е толкова голяма, че може да убие човек буквално за секунди, като оставя плътта му разложена на мястото на смъртоносното ухапване.

Именно заради това бразилското правителство е издало специална забрана и на острова не може да стъпи човешки крак. Достъпът до мястото е позволен само за специално подготвени изследователи. Говори се, обаче, че там се появяват и бракониери, които ловуват влечугите. Всяка уловена змия се търгува на черния пазар за суми, достигащи над 30 000 долара.

Отровата на змиите на това място е по-силна от обикновено
Отровата на змиите на това място е по-силна от обикновено
Но как тези змии са се оказали на острова?

В Бразилия има легенда за Змийския остров. Според нея преди много години водите на океана се вдигнали и откъснали това късче земя от територията на Бразилия, като най-близкият голям град Сао Пауло останал на 90 мили разстояние.

Змиите, живеещи на острова, се оказали приклещени сред райската му хубост без никаква храна. Затова те започнали да ловуват… птици. Но отровата им не била толкова силна и дори да успеели да ухапят птица в полет, отнемало дни, докато тя й подейства и така змиите оставали отново гладни.

Затова природата се погрижила за тях и те еволюирали, а отровата им, и най-вече тази на златната усойница, станала толкова силна, че успявала да убие жертвата за броени минути.
Змиите често висят от дърветата и дебнат жертвите си
Змиите често висят от дърветата и дебнат жертвите си

Така змиите продължили да се размножават и да изпълват острова. Популацията им в последните години обаче все пак е намаляла с 15%, което според специалисти се дължи и на набезите на бракониерите. Самата златна усойница се размножава целогодишно и всеки път снася по 50 яйца.

Този факт, съчетан с ултра силната й отрова, прави островът смъртоносен за хората и животните, затова единствените му обитатели там си остават змиите.

Има няколко смразяващи истории за хора, убити на острова.

Едната е за рибар, който акостирал на бреговете на Змийския остров, без да подозира за опасността, дебнеща отвъд слънчевия плаж.

Намерили го след известно време в локва кръв, убит от змиите, а по тялото му имало следи от десетки ухапвания.

Не по-малко зловеща е историята на последния пазач на фара, който също бил открит мъртъв, нахапан от змиите, както и неговото семейство, което живеело с него на острова.

Оттогава бразилското правителство забранило човешки крак да стъпва на опасното място, а фарът бил автоматизиран.

Сао Пауло се намира на 90 мили от Змийския остров
Сао Пауло се намира на 90 мили от Змийския остров

Днес зловещият змийски остров продължава да приканва туристите, преминаващи с кораби около бреговете му, да поспрат и да се насладят на спиращите дъха гледки и пясъчно бели плажове. Експертите обаче препоръчват да не се поддавате никога на това изкушение, защото смъртта дебне още на третата крачка, която ще направите на острова.

снимки: Pixabay