Palatka.bg
кафе

11 държави в Африка, известни с изключителното си кафе

Повечето хора се нуждаем сутрин от чаша добро кафе. Особено когато сме почитатели и на здравословния начин на живот, умерената консумация на качествено кафе носи само ползи за здравето. Ето защо хубавото кафе е за предпочитане. Родното място на кафето се счита, че е Африка и по-конкретно Етиопия, но всъщност ароматните зрънца се отглеждат и на много други места на континента. Ето в кои африкански държави се произвежда най-доброто кафе!  

Ето в кои африкански държави се произвежда най-доброто кафе
Ето в кои африкански държави се произвежда най-доброто кафе
Кения

Кенийското кафе е известно с плътния си и силен аромат, с леко винен и кисел привкус. Правителството на страната е силно ангажирано с производството на кафе и затова възнаграждава производителите с по-високи цени за по-високо качество. Те държат екваториалната страна да отглежда и изнася само висококачествено кафе.

Кенийското кафе
Кенийското кафе
Етиопия

Смята се, че първите производители на кафе – епиотците, първоначално са събирали диви кафеени дървета около 800 г. пр.н.е. Етиопия е и страната, която се счита за родно място на кафето. Тук се произвежда огромно количество изключително кафе от трите района: Сидамо, Харер и Кафа. Думата „кафе” се смята, че произхожда от Кафа, най-известната провинция за Арабика. С богат и плътен аромат, цветните и плодовите нюанси на етиопското кафе са го направили популярно в целия свят.

Демократична република Конго

Демократична република Конго е не само един от най-големите производители на кафе на континента, но и на едно от най-качествените. Малките ферми тук произвеждат както смеси от Робуста, така и от Арабика, използвайки сухия метод на прибиране на реколтата. Това кафе може да откриете в целия северен, източен и централен район.

Етиопия е и страната, която се счита за родно място на кафето.
Етиопия е и страната, която се счита за родно място на кафето.
 Уганда

Уганда се е превърнала в един от водещите износители на кафе в Африка, като побеждава дори Етиопия. Здравите дървета тук са сред най-добрите в света.

Бурунди

Производството на кафе се е превърнало в жизненоважен икономически ресурс в Бурунди, тъй като малките ферми в северните райони са започнали да произвеждат лека арабика и робуста още от пренасянето им в страната от белгийците през 1930 г. С плътен аромат и ярки флорални нюанси, кафе Burundi е де факто органично отглеждано, тъй като повечето земеделски стопани избягват химикалите.

Мадагаскар

Производството на кафе в Мадагаскар възлиза на почти една трета от експортната икономика на страната, а Робуста, Арабика и превъзходните смеси се срещат в цялата островна държава. Малките собственици произвеждат повече от 90% от кафето в страната, а много от тях избират да прибират и диви кафеени реколти веднъж годишно, за да произвеждат по-високо качество.

сред най-добрите в света
Етиопия – сред най-добрите в света
Кот д’Ивоар

Смята се, че близо 45% от населението на Кот д’Ивоар живее от производството на кафе. Производството на кафе в Кот д’Ивоар е спаднало от средата на 90-те години на миналия век, защото се предполага, че тогава качеството е пострадало за сметка на масовото производство. Страната обаче постепенно възстановява нивото и кафето отново става най-масовата култура за износ.  Специалните комбинации от Робуста са особено популярни в Кот д’Ивоар.

Камерун

Пикантните вкусове на камерунското кафе Арабика са спечелили репутация на страната за отлично качество, но естествената продукция също е придобила международна популярност. Макар че производството не е толкова високо, колкото би могло да бъде, камерунското кафе също може да бъде открито на световния пазар. Идеалният климатичен баланс на Камерун гарантира високото качество на кафето.

жизненоважен икономически ресурс
жизненоважен икономически ресурс
Ангола

Ангола бавно възстановява икономиката си за износ на кафе, която се влошава през 70-те и 80-те години поради гражданската война и глада. Производството на Робуста постоянно нараства.

Танзания

Кафеените дървета в Танзания в голямата си част се отглеждат близо до кенийската граница по склоновете на връх Килиманджаро, както и на юг в района между езерото Танганика и езерото Нияса. Танзанийското кафе е известно с винена киселинност и дълбоко богатство на вкуса – то е за любителите на по-тъмните варианти и подобрените вкусове.

известно с винена киселинност
известно с винена киселинност

Сенегал

Кафето в Сенегал има дълга традиция. Но в Сенегал се сервира специално кафе Тоуба. Тази рецепта е усъвършенствана през 19 век и е популярна в градовете на страната. Приготвя се силна смес от кафе Арабика (за предпочитане отглеждано в Сенегал), преди да се изпече се добавят скилидки чесън и чаша черен пипер – гвинейски пипер. Сервира се с много захар.

Снимки: pixabay.com