Palatka.bg
Бразил

Бразил – островът фантом до Ирландия

Чували ли сте за Бразил? Бразил е остров, който се е появил на древните карти още през 1325 г. и стои там до 1800 г. На повечето карти се намира на около 321 километра от западното крайбрежие на Ирландия в Северния Атлантически океан.

Една от най-характерните географски особености на Бразил върху тези карти е, че често се явява като кръг с канал (или река), който минава от изток на запад през средата и изглежда като два острова съединени с река. Истории за острова са се разпространявали в цяла Европа от векове. Легендите разказват, че това е „обещаната земя” на светиите или Раят, в който живее напреднала цивилизация. В ирландския мит се казва, че е остров, забулен в мъгла, с изключение на един ден на всеки седем години, когато става видим, но все още не може да бъде достигнат.

 остров, забулен в мъгла
остров, забулен в мъгла
Островът фантом има много имена

Бразил е наричан още Hy-Breasal, Hy-Brazil, Hy-Breasil, Brazir, а името Breasal произлиза от келтски и означава Върховният крал на света в келтските вярвания. Бразил е отбелязан на картите още през 1325 г. от генуезкия картограф Анджелино Дулърт, където е бил идентифициран като “Bracile”. По-късно той се появява в каталонския атлас през 1375 г., който го поставя като два отделни острова със същото име “Illa de Brazil “.

През 1436 г. островът се появява като “Сола де Бразил” във венецианската карта от картографа Андреа Бианко. Прикрепена към един от по-големите острови на група в Атлантическия океан. Появява се отново и през 1595 г. на картата на Европа и понякога на малко по-различни места на различните карти.

Островът фантом
Островът фантом

През 1480 г. Джон Джей младши напуска Бристол, Англия, за да намери легендарния остров, но прекарва два месеца в морето без успех. През 1481 г. още два кораба – Троицата и Джордж,  тръгват от  Бристол на експедиция, за да намерят Бразил и отново без успех.

Интересното е, че през 1497 г. испанският дипломат Педро дьо Аяла съобщил на католическите монарси на Испания, че Джон Кабот (първият европеец, който посещава Северна Америка след викингите) е срещнал преди време един от мъжете от Бристол, който е открил Бразил. Това означава, че някой от експедициите от Бристол все пак е успял да го намери.
Почти две столетия по-късно шотландският капитан Джон Нисбет твърди, че е забелязал Бразил по време на пътуването си от Франция до Ирландия през 1674 г. Тогава той изпратил своите моряци към острова, където те прекарали целия ден.

Моряците твърдели, че са срещнали мъдър старец
Моряците твърдели, че са срещнали мъдър старец

Моряците твърдели, че са срещнали мъдър старец, който им е дал злато и сребро

Странното е, че капитанът казал, че островът е обитаван от големи черни зайци и тайнствен магьосник, който живее сам в голям каменен замък. Следващата експедиция е водена от капитан Александър Джонсън, койо също твърдял, че е открил Бразил, потвърждавайки констатациите на Нисбет.

И Бразил изчезнал от картите

През следващите години Бразил сякаш потъва в дън земя или в дън море. Тъй като опитите да се изследва отново не са довели до успех, създателите на карти започнали да го поставят на далечни разстояния в морските карти и постепенно спрели изобщо. За последен път е отбелязан на карта от 1865 г.

Последното документално отбелязване на Бразил е направено през 1872 г. от Робърт О’Флахери и Уестроп. Уестроп е твърдял, че в миналото три пъти е посетил острова и е бил толкова запленен от това, което е видял, че е завел и семейството си, за да го видят лично. Там обаче всички видели как островът се появява от нищото и после отново изчезнал пред очите им.

Какво разказват митовете за Бразил
Какво разказват митовете за Бразил

Какво разказват митовете за Бразил

Има много митове и легенди около Hy-Brasil. В някои от тях островът е домът на боговете на ирландския език. В други, се обитава от свещеници или монаси, за които се твърди, че притежават древно познание, което им позволява да създадат напреднала цивилизация. Някои смятат, че известното пътуване на Сен Брендън за намиране на “обещаната земя” (Рая) може да е било до “Бразил”.