Palatka.bg

Какво да видите, когато сте в Родопите

Родопите са наистина магично място с много силна енергия и зашеметяващи планински пейзажи, които ще ви оставят без дъх.

Над 300 забележителности в Родопите ви очакват, за да ги преоткриете, като почувствате специалната им енергия и се потопите в богатата им история. Ние ви представяме някои от най-популярните от тях, които да запишете в списъка си на задължителни места за посещение следващия път, когато имате възможност да пътувате в това магично място в България.

Кръстова гора

Смята се, че там е заровено парченце от Христовия кръст и това привлича голям брой поклонници на християнската вяра. Местността се намира в централната част на Родопите в близост до Кръстов връх.

Белинташ

„Белият камък“, както още е известен Белинташ, е скалисто плато, на което има множество кръгли отвори и улеи. Според някои те представляват древна карта на звездното небе. Има теории, че Белинташ е бил култов обект за траките, както и, че там е имало древно тракийско светилище, посветено на бог Сабазий.

Перперикон

Това е най-големият мегалитен комплекс на Балканския полуостров. Обитаван е още през каменната ера, после е бил сакрално място за траките, а по-късно там са живели римляни, византийци и българи. Днес можете да се изгубите с часове сред останките на древния Перперикон, където ще видите гробниците на владетелите и десетки паметници от античността.

Чудните мостове

Наричани още Скалните мостове, те представляват огромни мраморни арки, свързващи двата бряга на река Дълбоки дол. Намират се в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 метра надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк.

Дяволското гърло и Ягодинската пещера

Това са две от най-известните пещери в Родопите.
Дяволското гърло носи името си от входа на пещерата, наподобяваща формата на дяволска глава. Намира се близо до Триград и представлява пропастна пещера, формирала се след пропадане на земни пластове.
Отново в близост до Триград е и Ягодинската пещера, популярна със своите безброй сталагмити, сталактити, сталактони и пещерни перли.

Асенова крепост

Съществувала е още по времето на траките. През IX век е преустроена от Византия с цел да осигури византийската граница и да охранява вратата на Беломорския проход. Крепостта е разрушена от нахлуващите османски орди през 1410 г.

Татул

В село Татул на 15 км от Момчилград се намира тракийското светилище Татул. Там са намерените глинени съдове, датиращи от 5-6 век пр. Хр. , уникални предмети от глина – човешки идоли и съдове, три колела – макети на Небесна колесница и част от златна маска.
През 2011 г. светилището е избрано за едно от чудесата на България.

Широка лъка

Село Широка лъка е обявено за архитектурен и фолклорен резерват заради автентичните родопски къщи, с които селото се гордее.

Ковачевица

Ковачевица е архитектурно-исторически резерват в община Гърмен, област Благоевград. Там е запазена възрожденската архитектура – къщите са почти изцяло от камък, като само последните етажи на по-високите къщи са от дърво.

Юндола

Местността се намира на 1400 м средна надморска височина, между Рила и Родопите, и само на 16 км от Велинград. Там има ски писти и вековни иглолистни гори, подходящи за дълги туристически разходки. От Юндола започват маршрути за връх Белмекен в Рила и връх Черновец в Западните Родопи.

Триградско ждрело

Ждрелото представлява отвесни варовикови скали, ограждащи течението на Триградска река. Тя влиза в пещерата Дяволското гърло, излиза като голям карстов извор след 530 м и се слива с Буйновска река.

Каменната сватба

Известен още като Вкаменената сватба, този уникален скален масив е разположена в близост до село Зимзелен. Според проучванията скалните образувания са започнали да се оформят още преди 40 милиона години в резултат на подводна вулканична активност. Те са високи около 10 м.