Palatka.bg
Археологическо откритие в Китай

Учени откриха мистериозна 1400-годишна гробница в Китай

Археолозите са ентусиазирани от уникалните, чудати и впечатляващи рисунки по стените на гробницата. Някои от най-завладяващите картини са на загадъчно синьо чудовище, крилат кон и голо божество, което е известно като Господаря на вятъра.
Мистериозното синьо чудовище, което дълбоко озадачава археолозите.
Мистериозното синьо чудовище, което дълбоко озадачава археолозите.
Вълнуващо и увлекателно откритие

Учените направили откритието не могат да скрият своето възхищение и вълнение от новооткритите стенописи, съобщава Китайския институт за археология. Институтът е част от престижната Китайска академия за социални науки. Към момента значението на някои от изображенията не е напълно разбрано, но археолозите не бързат да стигат до прибързани изводи или заключения. Те все още предпочитат да не коментират и спекулират защо Господаря на вятъра е изобразен гол или защо тича в посока на погребална зала. Не съществуват и предположения какво се крие зад образа на синьото чудовище. Засега те се фокусират единствено върху археологическото значение и историческата уникалност на новата им находка.  Учените вярват, че тя ще бъде със сериозно значение за опознаването на китайското минало.

„Стенописите в тази гробница са с разнообразни мотиви и богати значения, много от които не могат да бъдат намерени в други гробници от същия период“ – споделят археолозите.

В миналото гробницата е била варварски разграбена
Това изображение показва божество, което археолозите идентифицират като "Господарят на вятъра", който е изобразен, носещ почти никакви дрехи.
Това изображение показва божество, което археолозите идентифицират като „Господарят на вятъра“, който е изобразен, носещ почти никакви дрехи. Снимка: Chinese Archaeology.

За първи път местни археолози разбраха за съществуването на гробницата през 2013-та година, когато научват, че някой е нахлул в нея и тя е била разграбена. Екип от учени на малкия археологически институт в Шънси разкопава гробницата, която се намира в Синчжоу два пъти- през 2013-та и 2014-та година.

При разкопките археолозите откриват, че гробната зала на гробницата е сериозно повредена и е станала жертва на грабежи. Освен това са липсвали телата на погребаните обитатели на гробницата и  са останали само няколко ковчежни фрагмента. За радост на учените, обаче имало и добри новини! Част от коридора и и малък проход в гробницата не били плячкосани и всички стенописи били непокътнати и в перфектно състояние.

Стенописите включват впечатляващи митични изображения, както и ежедневни картини на обикновени хора, които търгуват с коне, ловуват и работят в града.

Безкрайни открития. Безкрайни емоции.
Четирима души свирят на военни рогове на входа на една 1500-годишна гробница,В стенописната гробница вероятно е погребан военен командир и съпругата. Шуоджоу, Китай. Снимка :Chinese Archaeology
Четирима души свирят на военни рогове на входа на една 1500-годишна гробница,В стенописната гробница вероятно е погребан военен командир и съпругата. Шуоджоу, Китай. Снимка : Chinese Archaeology

Макар че тези стенописи са особено уникални, това не е първото откритие на древни стенописи със зашеметяваща красота в Китай. През 2013 г. археолозите, които работят в град Шужоу, Китай, направиха друго невероятно откритие . Изключително добре запазена гробница, където военен командир и съпругата му са погребани преди около 1500 години в династията Северна Чи. Наистина поразително за това откритие са цветните стенописи, покриващи 80 квадратни метра от гробницата.

За съжаление и тук повечето съкровища на гробницата били ограбени и телата на погребаните били изчезнали. Стенописите, изписани върху гипс, обаче са намерени запазени в забележително добро състояние. Те изобразяват мъже и жени (най-вероятно обитателите на гробницата) в различни сцени.

В една сцена, например, мъж и жена са показани да се наслаждават на банкет, а мъж свири на арфа, докато други музиканти държат инструменти си. Върху стенописите са изобразени редица други жени, в допълнение към съпругата на командира, някои от които са музиканти, а други -гости.

В друг интересен случай, една сложна, красиво боядисана гробница беше открита през януари 2015 г. Сериозните дъждове в този период отмиват почвата и разкрит старинна постройка. Гробницата датира от династията Юан преди около 700 години.

Още разкрития за китайската история
В близък план е показана част от гробница със стенописите, която може би е построена пред 4 600 години. До момента се смятало, че този начин на рисуване е изобретен далеч по-късно
В близък план е показана част от гробница със стенописите, която може би е построена пред 4 600 години. До момента се смятало, че този начин на рисуване е изобретен далеч по-късно

През 2015 г. археолозите, работещи в руините на неолитните руини Шимао, идентифицират стенописи, които показват удари на четките. Това може да означава, че стенописното изкуство в Китай датира от около 4000 години. Историците до момента са отдавали изобретяването на този похват на китайския генерал Менг Тиан по време на династията Цин от 221 до 207 г.пр.н.е. Именно това право откритието невероятно значимо и революционно от историческа гледна точка.

Имайки предвид всички грандиозни открития, идващи от Китай през последните години, сме сигурни, че и други зашеметяващи стенописи ще бъдат открити. Вълнуващи картини ще продължават да впечатляват и освежават съвременния ни високо технологичен свят.