Palatka.bg

Празнично магическо пътуване с Родопската теснолинейка

Теснолинейката Септември – Добринище е сред най-славните и легендарни железопътни линии не само в България, но в цяла Европа. На празничния 6-ти май ще имате възможността да бъдете част от едно незабравимо пътуване във времената на парните локомотиви на Царство България.

Теснолинейката Септември-Добринище

         За втора поредна година  Гражданско сдружение “За теснолинейката“ организира специално празнично пътешествие с единствената съхранена теснолинейка в България. Ретро-влакът се движи по приказния и неописуемо красивия маршрут Септември – Добринище. За радост, средната скорост на движение на влака е 25 километра в час, което ще ви даде възможност да се насладите пълноценно на уникалните и неповторими картини, което ще се разкрият пред вас. В огромната част от това пътешествие ще бъдете сериозно затруднени да изберете в коя посока да насочите погледа си. Прекрасните пейзажи, които ще ви заобикалят ще се преплитат и допълват в една феерия от цветове и ухания.

Началната точка по традиция е гара Септември-теснопътна. Тя се намира само на 2 до 3 минути пеша от гара “Септември”. От София  е възможна връзка посредством влака София-Бургас, който отпътува в 06:40 ч. Пътешествието започва с влак 16103 “Юндола” в 08:32 ч. Теснолинейката ще ви срещне с един от най-прелестните и шарени краища на България, преминавайки през районите на Пирин, Рила и Западните Родопи. Малко след 11 часа влакът ще достигне най-високата гара на Балканския полуостров – Гара Аврамово, намираща се на 1267,4 метра надморска височина. Крайната дестинация на празничното пътуване е гара Якоруда. Теснолинейката ще пристигне там в 11:44 ч.

Празник на българи християни и българи мохамедани
Районът около крайната гара на линията -Добринище е изключително красив и впечатляващ, както през зимата, така и през всеки друг сезон.
Районът около крайната гара на линията -Добринище е изключително красив и впечатляващ, както през зимата, така и през всеки друг сезон.

Само на 15 минути от гара Якоруда се намира и конкретното място на празничното събитие- ливадите край река Якорущица, която се е сгушила в подножието на Рила. Именно там традиционно всяка година се събират местните родове и фамилии. Много местни жители, които поради една или друга причина, са заминали да работят извън България се прибират специално за тези празненства. Всички заедно почитат празника в двора на храма “Св. Георги” – една от най-старите църкви по българските земи, която води началото си още от Средновековието. С много хора, песни и хубаво настроение всички участници и гости на събитието посрещат този неповторим български празник

Легенда за невъзможното
Строежът на железопътната линия продължава повече от 2 десетилетия и е разделен на шест етапа на строителство.
 Строежът на железопътната линия продължава повече от 2 десетилетия и е разделен на шест етапа на строителство.

Теснолинейката Септември-Добринище е сред инженерните чудеса на Царство България. Историята на теснопътната железопътна линия започва през 1916 г. Към този момент България води тежки и изтощителни битки по време на Първата световна война. Нуждата от ресурсите на Родопските гори и свързването на Неврокоп с главната железопътна мрежа на България мотивира страната да предприеме строителството на теснолинейката. Самото строителство започва през  1921-ва година, но поради изключително тежкия терен, неговите особености и огромната цена пълната реализация на проекта завършва чак през 1945 г. През тези повече от две десетилетия  железопътната линия е разделена на шест етапа. Линията е тържествено открита през 1945 година.