Palatka.bg

Цари Мали Град – една легенда оживява

Цари Мали град е музеен комплекс в село Белчин, в който можете да видите реконстриурана антична крепост.

Легендата за Цари Мали Град разказва за голямо антично селище, разположено на хълмa Свети Спас край Белчин. Високите крепостни стени и кули се извисявали монолитни и непоклатими от върха на хълма и сякаш никой и нищо не можел да наруши покоя им. С годините обаче крепостта била разрушена, а тайните, скрити зад стените й, погребани под покрова на времето.

Крепостта е на хълма Св.Спас край с.Белчин
Крепостта е на хълма Св.Спас край с.Белчин
И така, до 2007-а година, когато провокирани от набезите на иманярите на хълма Св.Спас, започват археологическите проучвания на местността.

Археолозите бързо успяват да установят каква е била функцията на крепостта. Тя била укрепено селище с кули, порта и крепостни стени. Открити са над 300 находки: монети, накити, стрели и части от въоръжение, инструменти и разнообразна керамика.

Крепостните кули
Крепостните кули
Установени са и 5 фази на обитаване на местността, което говори ясно за неговата значимост като раннохристиянски културен център.

На хълма Свети Спас са открити езическо светилище на траките, раннохристиянската църква от IV век, базилика от VI век и средновековната църква „Възнесение Христово“.
Установено е още, че периодите на изграждане на крепостта са два – на траките и на римляните. Смята се, че изграждането й е започнало по време на управлението на император Валент (364-378 г.). Мястото било избрано заради възможността за наблюдение на котловината и нейната защита.

Така изглежда Цари Мали Град от птичи поглед
Така изглежда Цари Мали Град от птичи поглед
Възникналото селище се възползвало от минералните извори в подножието, от рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя.

Най-ранното използване на крепостта започнало още през желязната епоха.
Вторият период на посещение е бил през римската епоха (ІІІ–нач. на ІV в.). Свидетелство за това са множестовото открити артефакти.

Експонат от скулптурния парк
Експонат от скулптурния парк
Днес, отивайки до Цари Мали Град ще се окажете изумени от вида на крепостта – възстановена такава, каквато е изглеждала някога.

Освен кулите и крепостните стени, е възстановен и християнския култов комплекс. Разположен е северно от портата на крепостта.

Реконструкция на църквата от XV век Възнесение Христово от XV
Реконструкция на църквата от XV век Възнесение Христово

Там е бил открит каменният кръст и оброкът Свети Спас или Възнесение Господне, средновековна църква от XV век и останките на два раннохристиянски храма, под чиито основи се намират руините на езическо светилище.

Атракционният парк
Атракционният парк

И още една атракция очаква посетителите на Цари Мали Град – уникален антракционен парк с въжени мостове, на който децата ви ще се позабавляват, след като се изкачите до крепостта.

снимки: carimaligrad.com