Palatka.bg

Ще полудее ли цената на сладоледа заради циклона ударил остров Мадагаскар?

Намиращият се близо до Африка, остров Мадагаскар произвежда повече ванилия от всички останали държави взети заедно.
Ванилията често се отглежда в бедни и изостанали райони, което води до невъзможност за модернизиране на производството.
Ванилията често се отглежда в бедни и изостанали райони, което води до невъзможност за модернизиране на производството.

Това е едновременно благословия, но и проклятие за островната държава в Индийския океан. При богата реколта ситуацията се подобрява, но при лоша година последиците могат да бъдат драматични. За съжаление, 2017 година се оказа изключително неблагоприятна за Мадагаскар. По-рано през годината невероятно мощният циклон Енаво порази североизточната част на остров. Бедствието унищожи близо 80% от отглежданата в момента ванилия на острова. Това би могло да има жестоки икономически последици за страната и за много други държави, индустрии и бизнеси. Още преди природата да се изкаже, ванилията беше втората най-скъпа подправка в света, а сега има риск цената ѝ да се изстреля нагоре като ракета. В рамките на 2 месеца цената на подправката се повиши 7 пъти.

Ще побърка ли ванилията цената на сладоледа?

Несъмнено цената на сладоледа в световен мащаб ще се повиши, но е все още рано да спекулирам кога и с колко. Циклонът Енаво беше толкова мощен, че освен, че унищожи 80% от ванилените култури в Мадагаскар, беше и причината над 500 000 души да мигрират в други градове и селища в страната.

Всичко това предизвиква сериозно главоболие у производителите на сладолед. Оттук нататък те имат два изхода, като нито един от двата не е особено привлекателен. Единият е да се опитат да вътре в компанията да компенсират повишаването на цената на най-основния вкус на продуктите им или да предприемат драматично увеличение цените, което крие сериозни рискове спрямо пазарната им позиция.

Не бива да се залъгвате, че единствено ваниловите сладоледи са в притеснително положение. Ни най-малко, други вкусове като шоколад и сметана също са засегнати. За да се компенсира подобен шок в цената на ванилията на едро, производителите вероятно ще се наложи да увеличат цената на сладоледа с поне 100% за да има шанс да оцелеят. Когато говорим за не особено лъскав и луксозен продукт като ваниловия сладолед, това вероятно ще доведе до рязко понижаване на потреблението. Опцията да се намали или ограничи производството също не е вариант, тъй като става дума за базова суровина.

Липса на алтернативи
Дори не искаме и да си помисляме, че е възможно цената на ваниловия сладолед рязко да се покачи.
Дори не искаме и да си помисляме, че е възможно цената на ваниловия сладолед рязко да се покачи.

Цената на ванилията винаги е била изключително висока. Дългият и трудоемък процес на култивиране и отглеждане и ограничените възможности откъм региони, в които може да се отглежда ванилията са част от причините за нейната впечатляваща цена. Към момента единствено шафранът е по-скъп от ванилията в категорията „подправки“.

Някои производители са наложили известни ограничения по отношение на използваното количество, а други разработват заместители, които да бъдат алтернатива. Засега подобни опити не водят до успех и ванилията продължава да бъде властващ господар в сладкото кулинарство.

Минало, настояще и бъдеще

Кражбите, бедността в Мадагаскар и спекулациите допълнително повишават цената на ванилията. Всички тези фактори винаги са играли роля при ценообразуването, но циклонът Енаво допълнително утежни ситуацията. Утежни я много. Прогнозите са, че цената на ванилията ще продължи да расте през цялото лято, а и в близко бъдеще. Пълното възстановяване на полетата с ванилия ще отнеме минимум 4 години, поради цикъла на растеж, който има това растение.

Други страни като Папуа-Нова Гвинея, Индонезия, Уганда и Индия продължават да произвеждат ванилия с нормалните си темпове, но тъй като те съставляват едва 20% от производството, това ще е слабо и недостатъчно облекчение за всички, които обичаят ванилия и сладолед.

Очаква се кризата с ванилията да не засегне много други сладкарски продукти, тъй като в повечето случаи производителите на сладкиши, торти и други десерти предпочитат да използват изкуствени алтернативи, които да заместват истинската ванилия. За производителите и любителите на качествен сладолед, това не е подходяща възможност, поради факта, че ванилията е основен продукт. Надяваме се, че тези проблеми нямаше да се отразят драматично и твърде негативно на пазара на сладолед, защото тогава наистина не знаем как ще изкараме лятото. Лято без сладолед? Не, благодаря.