Palatka.bg

Посетете изложбата “Властелините на Родопите” в Градската градина пред Народния театър

Родопите са сред най-магическите и мистериозни планини в България.

Невероятната дива, чиста и свободна природа е магнит за всеки пътешественик и любител на красивите пейзажи. За съжаление много от живеещите в големите градове на страната, нямат възможност често да се докосват до изключителните съкровища на Родопа планина. Регионът е мечта и за всеки обичащ приключенията и дивите животни фотограф, тъй като Родопите са естествен хабитат на хиляди видове. За радост жителите и гостите на София могат да се докоснат поне чрез фотографията до духа на планината.

Снимка: Rewilding Rhodopes

По повод 25-та годишнина от екологичната система Натура 2000 в София се състои изложбата “Властелините на Родопите”. В нея са селектирани тридесет и две невероятни фотографии. Снимките ще бъдат безплатно показвани на изложбата в Градската градина пред Народния театър до 2 юни. Заглавието на изложбата е свързано със същинските властелини на небето над планината- белоглавите и черните лешояди. Именно тези два вида ще са сред основните акценти на изложбата. Организатор на проекта е фондация “По-диви Родопи”.

Родопите са сред най-богатите и пъстри региони в Европа по отношение на биоразнообразието

Планината е неповторима флора и фауна съкровищница и едно от последните кътчета в Европа, в които човекът не е абсолютния господар и все още съществуват девствени места, където животните се чувстват истински свободни. Източната част Родопи е и последното убежище за черните и белоглавите лешояди в България. За съжаление, дори и там, те са застрашени от множество фактори. Именно затова е създаден и проектът по програма LIFE „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“.

Снимка: Rewilding Rhodopes
Снимка: Rewilding Rhodopes

Гостите на изложбата “Властелините на Родопите” ще се докоснат до спиращи дъха пейзажи, прелестни бозайници, екзотични за градската среда птици и влечуги и нежни растения. Освен фотографиите, които могат да се видят, по-любопитните ще имат възможност да научат повече за зубрите и тарпаните. Две невероятно интересни животни, които се завърнаха в Родопите се през последни години.

Родопите са планина, която крие хиляди изненади

Районът е единственото място за размножаване на белоглав лешояд в България. Множество проекти и инициативи се стараят да увеличат неговата популация и видът да бъде спасен в рамките на страната. Планината е най-значимата област за размножаване на световно застрашения египетски лешояд на Балканския полуостров. Опазването на живота на всеки индивид в района е кауза със световно значение.

Griffon vulture. Image: (c) Bogdan Boev

Източните Родопи са и последен дом на много други видове, които традиционно възприемаме за широко разпространени в България.

Планина дава подслон на последните значителни популации на вълци, чакали и видри в страната. Радостна новина е завръщането през последните година на кафявата мечка.

Всички тези изключителни и интересни животински видове са част от изложбата “Властелините на Родопите”, чиято цел е да приближи природата до хората и да превърне малка част от центъра на София в кътче на Родопа планина, в което да се полюбуваме на прекрасната природа, красиви цвета и вълнуващите животни, за които Родопите не са просто една от българските планини, а единственият им дом, чието оцеляване е пред сериозна заплаха.