Palatka.bg
ориза

Откриха доказателства за култивирането на ориза отпреди 9 400 години

Археолози откриха в Китай парченца от ориз от времето, когато за първи път започват да  култивират ориза.

Преди близо 10 000 години, когато Плейстоценът отстъпва място на нашата геоложка епоха, група ловци, събиращи се близо до китайската река Яндзъ, започнали да променят начина си на живот. Те първи започнали да отглеждат ориза.

Археолозите са открили парчета от ориза на място, наречено Шаншан
Археолозите са открили парчета от ориза на място, наречено Шаншан

Археолозите са открили парчета от ориза на място, наречено Шаншан

Малки частици от ориза са останали като свидетелство за промяната в начина на живот и хранене на хората отпреди хиляди години. Оризовите листа имат фитолити – специфични парченца кварц, които ги изграждат и ги защитават от изгаряне, гниене или разграждане.

По останките на тези фитолити се установило, че хората в Шаншан не просто са събирали ориза, а всъщност са го култивирали преди 10 000 години. Това е преход, който променя напълно човешкото хранене до положението, в което днес половината от света разчита на основната култура.

Разкопките на Шаншан започват през 2000 година

Китайските археолози започват разкопките на Шаншан в началото на 2000 година. Бързо откриват доказателства, които ги ориентират към находката: оризови люспи, намиращи се в керамични съдове и каменни инструменти,за които се предполага, че са използвани за  фрезоване. Но далеч по-сигурно доказателство от артефактите са фитолитите, които са открити в почвата.

Така че китайският екип е преминал през доста неприятния процес на пресяване на фитолитите от пръста, измиването им, докато се стигне до наличието на бял прах от чист фитолит.

След това са използвали въглерод за датирането, за да се определи възрастта на фитолитите, открити на различни дълбочини в изкопните работи. За да докажат надеждността на датираните фитолити, те ги сравняват с други материали, като семена и въглени, намиращи се на същата дълбочина. Най-старият материал е бил на възраст от 9 400 години.

Същият ли е бил откритият ориз като нашия

Микроскопското изследване е показало, че оризът, който хората са култивирали в Шаншан преди 9,400 години, не е като ориза, който ядем днес. Зърната вероятно са били по-малки и тънки.
По различията и постепенните промени в структурната решетка на откритите фитолити, учените споделят, че това е доказателство за постепенното опитомяване на ориза, процес, който е дълъг и бавен.

Това откритие е доказателство, че Шаншан е първото място, където за първи път е бил култивиран оризът

Шаншан е първото място, където е бил култивиран оризът, но това е най-малката значимост на откритието.

Макар че има спор дали това е единственият път, когато оризът е бил опитомен. Генетичните доказателства сочат към една, две, може би дори три човешки намеси в течение на времето, за да обяснят различните сортове ориз в Югоизточна Азия. Все пак е много вероятно историята за опитомяването на ориза  да е започнала в Шаншан, но оттогава продължава по целия континент и по целия свят.

Снимки: БГНЕС