Palatka.bg

Древен подземен град с над 50 камери беше открит в Кайзери, Турция

Древен подземен град с 52 камери е открит в централната турска провинция Кайзери, след като овчари и местни жители информираха властите за неизвестна пещера в района, съобщи Daily Sabah. Градът се очаква да бъде отворен за туризъм и да посрещне гости.

Изследванията на местността започват още преди 2014, но е осигурен финансиране чак през последните години

Целта на проекта е да се направи списък на подземните площи в района на Кайзери. При проучванията археолозите откриват подземен град- Беляси, чиято дължина от повече от 80 метра.

Спеицалисти от екипа съобщават, че са открили църква и различни структури по повърхността на планината около подземния град. Подземният град е първият по рода си в Турция, който има повече от 50 камери. Причината за много помещения е нуждата да се отговори на растящия брой жители на града.

„Броят на помещенията се е увеличил в съответствие с изискванията на древните му жители“ споделя ръковидителят на проекта д-р Осман Осзой.

Древният подземен град се различава от открията в близката провинция Невшехир, която е дом на древния град Кападокия, една от най-популярните туристически дестинации в Турция

Докато подземните градове в Кападокия са построени по вертикален начин, Беляси е построен хоризонтално. Този особеност е особено специфична за всички подземни градове в провинцията Кайзери.

Подземните градове са били строени от древните народи като средство за търсене на убежище от нашествия. Те предлагат жизнено пространство, транспорт, съхранение на храни, отводняване и др.

Екип iTravel-bg.com