Palatka.bg
Камен бряг

Камен бряг – резерват за романтици на българското Черноморие

Камен бряг е село, което се намира на северното Черноморие, между Каварна и Шабла. Като хванете шосето от Каварна към Шабла, по пътя ще се озовете в един забравен във времето свят. Добруджа, със своите тучни поля мощно достига до самия каменист бряг. Огряна от настойчивите лъчи на слънцето и необезпокоявана от цивилизацията, Добруджа се “влива” в морето. Пътят към Камен бряг е като изрезка от стара снимка. Стигате до хоремага (смесения магазин) на селото – непокътнат от годините преди 1989 г. Като влезете в селото ще се учудите, че тук няма нищо, което да подсказва, че сте в 2017 г. Коларските пътища, прашни и скалисти, вилите на предимно софийските летовници, къщите за гости, и многото палатки на любителите на дивото къмпингуване.

Камен бряг – резерват за романтици
Камен бряг – резерват за романтици

Камен бряг – резерват за романтици

Да, къмпингуване. Всъщност ако търсите туристически комфорт с някоя и друга природна гледка, то Камен бряг не е вашето място. Тук има скали и море. Отвесният бряг е прегърнат от прозрачните води на морето, няма пясъчни плажове, няма „капанчета” по брега. Но има два каменисти залива, в които можете да се наслаждавате на дивата природа и да плувате във водите им.

Ако търсите уединение, естествено докосване до живота в най-различните му форми, ако искате да свалите всички градски маски и дрехи, тук можете да го направите. Можете да се разхождате чисто голи, без да скандализирате никого, можете да се гмуркате от скалите и да разглеждате подводните забележителности.  Можете и да пеете около лагерния огън вечерта и да се срещате с непознати, същите като вас – непретенциозни и изкъпали се от суетата, естествени в отношенията и влюбени в свободата.

Тук има летовници, които преди много години са идвали на палатки, но толкова се влюбили в мястото, че си купили вили. Сега те са част от селския бит и култура. Идват тук със своите книги, картини и романтични идеи и ги плетат и рисуват по цяло лято. А после се завръщат отново към градската действителност като преродени. Археолози, художници, биолози, писатели, журналисти, пещерняци, катерачи и всякакви други ексцентрици – летят около това гнездо.

Те и къмпингуващите хора носят хипарския дух, който можете да почувствате веднага. От другата страна са също не по-малко странните възрастни местни жители – каменни или по-скоро ръбати като скали стари баби, които с тревога ще ви посрещнат. Тревога, защото заради скалистия бряг тук има доста нещастни случаи на загинали младежи. Преди години единствената мечта на местните жители беше да построят църква. Те вярваха, че смъртта дебне, защото в селото няма църква и не е осветено. Сега вече имат своята Божия обител и може би са по-спокойни.

Археолози, художници, биолози, писатели, пещерняци, катерачи и всякакви други ексцентрици

Когато застанеш на самия бряг, на скалите преди отвеса към любовно галещото го в недрата море, усещаш онази притегателна сила, която вероятно изпитват моряците в разказите им за митични русалки. Създанията, които ги съблазняват да отплуват с тях.

Аз лично бих сравнила усещането от това да седя с часове на скалата с медитация или хипноза, причинена от яркото чувство на безбрежна свобода, което те връхлита на Камен бряг. Ако търсите място, на което да съблечете не просто модерните си дрехи, но и кожата си, костите си, кръвта си и да станете едно с природата, посетете Камен бряг.

В близост е Шабла
В близост е Шабла

Селото е имало различни имена, но всички те са били свързани с думата камък

Предполага се, че средновековното му име е било Каменник.

Кая бей кьой е името му от османско време, което в буквален превод означава  „Селото на каменния господар“. Каменното име на селото се дължи на самотната скала пред „Малката яйла“ на морския бряг. То символизира мястото му, както и въобще каменния бряг на километри наоколо. Брегът е висок не по-малко от 30 метра.

Селото е имало различни имена,

Освен резерват за романтици в Камен бряг се намира и скалният резерват „Яйлата”

“Яйлата” представлява огромно скално образувание. Като поемете на юг от селото по брега, посока комплекс „Русалка”, на около 2 км, ще се натъкнете на археологическата местност „Яйлата”. Тя е защитена местност, а за достъп до нея се плаща такса. Мястото е осеяно с множество гробници, каменни „апартаменти” и ранновизантийска крепостна стена. На северозапад от селото пък има некропол от скитски гробници. И в двете посоки има доста мегалитни паметници.

Ако сте любопитни за подробности около археологическите находки, тук има информационен център. В него се предлага подробна информация.

Посрещнете Джулая около „Огънчето”

Камен бряг е култово място за хората, които посрещат утрото на 30 юни срещу 1 юли. Традиционно Джулая се празнува на Камен бряг от много години. Причината е, че скалистият бряг тук е първото място на територията на България, което бива огряно от утринното слънце.

Мястото, където се събират хората, за да се пречистят с посрещането на слънцето, е „Огънчето”. То се намира на около километър и половина от „Яйлата” и представлява старо газово находище. Открито е в края на 50-те години на миналия век. И гори до днес. Рядко се случва от проливните дъждове да угасне, но веднага се намира някой, който да го запали отново.

Около „Огънчето” е оформено и нещо като огнище или древно светилище. През лятото всяка вечер, не само на Джулая, тук можете да се присъедините към компании с китари и песни.

Вече стана традиция и провеждането на фотоакадемия, която е в месеците юли и август. А през август се провежда състезание по скално катерене.

Артистичното лято в Камен бряг се закрива от традиционния пленер „Море и вятър”, в който участват художници и скулптури от цял свят.

Посрещнете Джулая около „Огънчето”

В близост до Камен бряг има още много какво да се види

Ако ви се струва монотонно съзерцаването на морето и скалите, може да се разходите до:

*Тюленово – най-близкото село. До него може да стигнете и пеша по брега. Там също продължава скалистият бряг, но ако предпочитате да се гмуркате на места, на които има подводни пещери, то тук е мястото.

*Шабла – ако искате да опитате най-вкусната рибена чорба на цялото Черноморие, посетете Шабла. Тук е и най-големият фар на българското черноморие, който осветява пътя на корабите.

*Дуранкулак – е най-крайната североизточна точка на България, при границата с Румъния. Тук има девствени пясъчни плажове, до които достъпът е възпрепятстван от Дуранкулашкото блато и Дуранкулашкото езеро. Но може да се заобиколят. Наблизо е и село Крапец, където условията са подходящи за семейна почивка с малки деца.

В близост до Камен бряг има още много какво да се види

*Русалка – комплексът е от южната страна на селото. Също можете да стигнете по брега, разстоянието е малко по-дълго, отколкото до Тюленово, може би около 5-6 км. Комплексът е затворен, но има един малък пясъчен плаж, на който можете да прекарате половин-един ден или да си платите за пребиваване в комплекса.

*Нос Калиакра – разходката до него е задължителна.

Фара на Шабла
Фара на Шабла

 

 

Снимки: pixabay.com