Palatka.bg

Бели Искър: късче красота между боровите гори на Рила

Самоковското село Бели Искър ще ви очарова със своята красота и убийствено чист въздух.

Не се изненадвайте, ако все по-често чувате напоследък за едно китно и изключително красиво селце от община Самоков. Сгушено около величествените борови гори на Рила, с. Бели Искър е като магнит за туристи. Както българи, така и чужденци.

Бели Искър черпи позитиви не само от безумно привлекателната си природа и убийствено чист въздух, но и благодарение на отличната си позиция на картата. Селото е на само 65 километра южно от София, както и на едва десетина минути с автомобил от Самоков. Още по-изкушаващ обаче е фактът, че разстоянието между селото и един от най-добрите ни зимни курорти Боровец е само 5 километра.

Намирайки се в подножието на връх Мусала и издигащ се на почти 1200 метра надморска височина, Бели Искър ще ви очарова с чистия си въздух и естествения аромат на борова гора. Където и да се намирате в селото, вие буквално ще бъдете “заградени” от прекрасните гори на Рила. През самото село протича и река Искър, на която можете да се полюбувате във всеки удобен момент.

Черквата “Успение Богородично”

Излизайки от селото, разполагате с безброй опции за пикник или къмпингуване около една от най-големите реки на България. Ще останете очаровани, колко чиста и бистра е водата на Искър в този район. Често ще можете да видите хора, опънали барбекюта и скари около реката, радвайки се на природата около тях. Това е вашият билет за евакуация от урбанистичния ад на големите градове.

Селото е отлична стартова точка и за хората, решили да покорят най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала. Други любопитни локации, към които бихте могли да тръгнете от Бели Искър, са връх Мальовица, хижа Вада, Седемте рилски езера, Чакър войвода, Ястребец, хижа Грънчар, двореца Царска Бистрица и вече споменатия Боровец.

Величествен поглед отвисоко към Бели Искър

В селото са запазени исторически чешми и кладенци като Войнишкото чешме, Кадън кладенец и Бельов кладенец. Голяма историческа местност е Демир капия, където стават най-големите сражения по време на Освобождението от турско иго. В красивата ледникова долина на река Бели Искър, над селото е създадена едноименната екопътека, изградена и функционираща от 2003 година.

Друг интересен туристически обект в самото село е черквата “Успение Богородично”. Храмът е построен през далечната 1847 година. В селото се разказват легенди, че именно в тази черква Пейо Яворов се е венчал за любимата си Лора. По-късно в пещерата „Каменна колиба“ Яворов се среща с Яне Сандански, където правят заверата. Пещерата се намира на 5 km южно от селото.

Безспорно сред най-големите туристически забележителности в село Бели Искър е Национален парк “Рила”. Построени към него са осем моста, които имат свое име, и малко подмостче, също така и от първият мост започва и екопътека, която преминава през всяко мостче и всяка забележителност на парка, една от която е Визуалната площадка. Тя е изградена в гората, направени са стълби, които минават през скали и стигат до място със страхотен изглед, което наистина изглежда като площадка, оградено разбира се с дървен парапет.

Еко-пътека в Национален парк “Рила”

Екопътеката минава през нея, слиза от другата страна, прекосява пътя, навлиза в другата страна на гората и минава през друга забележителност в парка, а именно, направен в гората заслон. Там туристите могат да се скрият от внезапно настъпила буря, заслонът си има пейки. От там пътеката стига до КПП на парка, където денонощно се охранява от паркова охрана.

Най-атрактивните обитатели на парка несъмнен са дивите животни. Те могат да бъдат забелязани по всяко време и се ползват с протекция. Сред тях има и такива, записани в Червената книга на изчезващите видове.

Изглед към Бели Искър от шосето за Боровец

Сред известните ежегодни събития в село Бели Искър е организирането на т.нар. “Рилски зелник”. Ако посетите събитието, ще можете да опитате множество различни и домашно направени зелници. Един от тях ще бъде избран и за най-добър.

Село Бели Искър е един добър избор както за летен, така и за зимен туризъм на територията на България. Както споменахме, селото се намира на комуникативно и удобно място, особено ако сте жители на столицата. Разстоянието от София до Бели Искър е един час с автомобил. Транспортът с автобус или маршрутка, макар и през Самоков, също е удобен. В самото село има достатъчно магазинчета, пицарии, кафета и кръчми, които можете да посетите. Най-ценното място на локацията обаче е природата и чистият въздух, който е в резултат на голямата надморска височина. В Бели Искър има както много хотели, така и къщи за гости, от които бихте могли да се възползвате.