Palatka.bg

Босфорът се оцветни в тюркоазено след „планктонна експлозия“

Внезапна промяна в цвета на Босфора – протокът, който разделя континентите Европа и Азия при най-големия турски град Истанбул, изненада жителите и туристите на мегаполиса

Учените смятат, че рязкото покачване на микроорганизмите от специфичен вид планктон в Черно море е причината за особеното, но красиво явление.

Рязката трансформация на обикновено сините води на Босфора в млечно тюркоазено разтревожи някои от жителите на Истанбул.

Снимка: AFP

В социалните медии много хора изразиха опасения, че водата е била замърсена, докато други дори са предположиха, че промяната в света може би е свързана със земетресението, което разтърси Егейския регион в понеделник следобед.

Местни учени и изследователи излязоха с категорично съобщение, че зад промяната на цвета и острата миризма не се крие никаква загадка или мистерия
Снимка: AP

Ахмет Кемал Сайдам, професор по природни науки в университета „Хасеттепе“, каза пред агенция „Доган“, че причината е нарастване на броя на микроорганизма Emiliania huxleyi, познат още като Ehux.

„Това няма нищо общо с потенциално замърсяване“, каза той, добавяйки, че е промяната е особено полезна за нивото на популацията на сардините, които са популярна вечеря в Истанбул. „Навсякъде в района на Черно море има експлозия на Emiliania huxleyi. Това е благословения за Черно море „, каза той.

Снимка : AP

Една от най-успешните форми на живот на планетата, Emiliania huxleyi е едноклетъчен организъм, видим само под микроскоп. Неговата удивителна приспособимост му позволява да се развива във водите от Екватора до ледените води на Арктика.

Променящият се цвят в Черно море беше уловен дори от космоса, посредством спътника Terra на НАСА
Снимка: NASA