Palatka.bg
килограми

6 начина да избегнем качването на тегло, докато обикаляме света

Всяко близко или далечно пътуване е вероятен риск за качване на излишно тегло и това не е тайна за никого. Пробване на различни ястия, накуп, защото така и така нямаме много време. Похапване на крак, докато разглеждаме забележителности. Или гмурване в гастрономическите дебри, защото … сме на почивка и ако не сега, кога?

Факт е, че всеки от нас прекалява с храната по време на почивка. Факторите са много. Първо, притокът на адреналин прави вкусовите ни рецептори много по-чувствителни. И второ, има една сладка превъзбуда у нас, когато сме на ново място, т.е. отделяме стесови хормони. Не че се оплакваме, но стресът ни кара да консумираме по-голямо количество храна и това важи с пълна сила за лятната ни почивка.

Независимо дали пътувате по работа или просто за забавление запазването на хранителния режим, с който сме свикнали, се преръща в доста предизвикателна задача. Но нека не се стресираме допълнително за диетата си докато обикаляме света! За целта ви споделяме 6 съвета, с които едновременно ще се наслаждавате на макс на почивката си и няма да натрупате нито едно излишно килце!

Наспете се добре

Добрият сън е нещо много относително, особено когато прелитаме големи разстояния и сме под влияние на часовата разлика. Когато не сме се наспали тялото ни започва отчаяно да търси още и още храна, а това съвсем не е ОК за диетата ни. Позволете си да се наспите добре, дори да пропуснете един ден от ваканцията си. Тялото ви ще ви бъде благодарно, а и стомахът ви!

Проучете заведенията за хранене и кухнята

Понякога е полезно да направите малко проучване къде около хотела или мястото, където ще прекарате деня има хубави ресторанти, предлагащи вкусна и здравословна храна. Така ще настроите съзанието си, че ще обядвате/вечеряте на хубаво място и няма да се налага да се храните на крак с поредната бърза закуска.

Поръчвайте умно

Има малки трикове, които можете да използвате по време на самата поръчка в ресторанта. Няма как да знаете с колко сос, мазнина и т.н. ‘традиционно’ ще бъде залята салатата ви. Затова поръчайте сосовете отделно и наблегнете на запечени зеленчуци и месо на грил, вместо на пържените им варианти. Понякога абсолютно всичко в менюто е пържено (например, в нашата съседка Гърция). Директно попитайте дали могат да ви направят нещо на грил или във фурна. Повечето ресторанти ще направят жеста и ще ви нахранят според вашите предпочитания.

Не пропускайте хранене

Дори да обикаляте цял ден в разглеждане на туристически обекти и съзнанието ви да е заето с какво ли не, дръжте в ума си да не пропускате хранене. Често когато сме на почивка се случва да закусваме в 14:00ч. или да вечеряме към полунощ. На много места, например в Италия, храната често се сервира между 12:00 и 14:00 или между 20:00 и 22:00 и след това просто няма как да се нахраните освен с нещо комромисно, на крак и не особено вкусно. Затова направете място за всяко хранене в деня си, за да избегнете прегладняването и „наваксването” с храна по-късно.

Пийте вода

Пътуването със самолет само по себе си ви дехидратира. Пийте повече вода още в самолета, макар и с неудобството да ставате често до тоалетната. Дръжте бутилка вода със себе си по време на самата ваканция. Добрата хидратация ще ви спести прегладняването, както и желанието да се нахвърлите на най-нездравословните храни във витрината.

Раздвижете се

Това че сте на почива не означава, че не можете да се развижите. Тичане или каране на колело в Амстердам, или клекове пред Фонтана Ди Треви звучат напълно разумно ако по принцип сте активна личност. Защо да не останете такава и по време на обиколките си по света? Няколко коремни упражнения в хотела или скачане на въже не само ще ви тонизират, но и ще ви дадат бонус енергия, която ще използвате, за да опознаете този луд, луд свят!