Palatka.bg

Порто – романтичният град на Портвайна, на океана и на библиотеката, вдъхновила Джоан Роулинг да напише Хари Потър

Независимо че повечето хора свързват португалския град Порто единствено със световно известното вино Портвайн и едноименния футболен отбор, всъщност вторият по-големина португалски град има още много какво да предложи.

Porto

Порто се намира на само 274 км от столицата на страната Лисабон и всеки ден десетки полети на различни авиокомпании, включително нискобюджетни, изпълняват маршрута между двата основни град на Португалия. Полетът трае по-малко от час. Освен със самолет от Лисабон може да стигнете и с кола, влак или автобус.

Porto

Кацайки на симпатичното неголямо, но перфектно подредено летище, ще усетите, че независимо скромната дистанция, която сте изминали вече се намирате в регион, който носи друга култура и атмосфера. Веднага след пристигането си може да наемете кола или да стигнете до центъра на Порто с градски транспорт, използвайки богатата трамвайна мрежа, която съчетава в себе си елементите, както на трамвая, така и на метрото. Ако предпочетете първата опция, то с наетия автомобил ще пътувате по незабравим пейзаж, който от едната страна ще разкрива безкрайността на Атлантическия океан, а другата безброй малки, цветни и семпли къщички и морски ресторантчета ще бъдат ваш спътник.

Porto

Центърът на Порто, който запазва много от оригиналните си сгради от 18-ти век, е класифициран като обект на световно културно наследство от ЮНЕСКО

Порто е построен върху хълмове и склонове, а широката, бавна и величествена река Дуро го разделя от града от другата страна – Вила Нова ди Гая. Посещавайки града имате усещането, че и районът е част от Портно, но всъщност Вила Нова ди Гая е напълно  друг и независим град. Над река Дуро се простират няколко поразителни метални мостове във формата на арка. Един от тях е бившият железопътен мост Понте Дона Мария, който е проектиран от Густав Айфел през 1877 г.

Porto

Порто, както и много други градове в Португалия, има красиви примери за азулежу, сини и бели керамични плочки, с които Португалия е световно известна, и които украсяват фасадите на сградите и обществените пространства. Най-известният пример за това прекрасно изкуство в Порто е жп гарата: великолепната и входяща част, чакалня и антре са изцяло покрити с тези ръчно рисувани плочки, изобразяващи исторически сцени.

Porto

Железопътната гара е най-известният пример за азулежу в Порто, но непринудената радост на града са многото частни домове и малки магазини, които използват плочките в техните фасади. Десетките, а понякога и стотици плочки оформят цялостни картини, в които отделната плочка рядко има смисъл сама по себе си, но в комбинация изграждат пълна и красива историята и сцена.

Най-старата книжарница в света

Livraria Lello

Намираща се в града, която сама по себе си произведение на изкуството, Livraria Lello & Irmão е най-старата книжарница в света. Тя задължително трябва да бъде посетена, когато разглеждате Порто, за да се насладите на впечатляващите дървени тавани отвътре и на прочутото червено стълбище в стил „арт нуво“. Всичко изглежда старинно, но поддържано и някак средновековно, магическо.

F5981 ~ The joy of getting lost in a book...

Според много изследователи и фенове Дж. К. Роулинг се е вдъхновила своята серия романи „Хари Потър“, докато е работила в Порто като учител по английски, прекарвайки много време в библиотеката. Всъщност дори костюмите от училището за магьосници „Хогуортс“ изглежда са били вдъхновени от типичните португалски ученически униформи.

Крайморската алея и квартал Рибейра

Ribeira - Porto

Най-традиционният квартал на града е Рибейра, точно до река Дуро. Със статута на световното наследство е лесно да се влюбите в малките улици, където можете да се отдадете на местния начин на живот. Домакините простират дрехите си да съхнат на балконите, мъжете в местния бар разговорят на тих и висок глас, а децата играят футбол навън. Рибейра е само най-известният и типичен за Порто квартал, той е душата на Порто.

Ribeira, Porto

Мостът Луиш I

Porto, Portugal

Ако се налага да изберем един елемент от Порто, който подобно на катедралата Александър Невски в София да се превърне най-иконична пощенска картичка на града, то това е мостът Луиш I. Целият пейзаж е доминиран от този чудeсен шедьовър на Густав Айфел (да, авторът на едноименната кула в Париж!). Уверете се, че ще прекосите моста пеша както в долната, така и в горната част на платформата. Горната не е за най–слабите пътешественици, особено ако е ветровит ден! Веднага след като стигнете до другата страна – Вила Нова ди Гая – отдясно има малък парк.

Ponte Dom Luis ! - Porto

Ако имате възможност останете там до до самия край на деня, за да видите великолепния залез над града, който ще се разстеле пред вас и ще обагри Порто със златни лъчи, ръжени отблясъци във водите на река Дуро и ще превърне подаващия се наблизо Атлантически океан в златно огледало… Нима е възможен по-красив край на деня?

warm_sunset, Porto