Palatka.bg
мумия

В Китай откриха най-добре запазената мумия, на възраст 1700 години

В петък, 30 юни 2017 г.,  археолози от Пекин разпространиха новината, че е намерено тялото на 1700-годишна мумия, с размери 1,62 см. Интересното в това откритие е, че то се отличава с идеално запазени остатъци от кожа и косми. Тялото е на мъж, за който се смята, че е навършил 40 години, когато е умрял.

Археолозите ще използват ДНК тестове, за да разберат етническия произход и идентичността на човека

Информацията, която изнесоха от Пекин е следната: Мумифицираните останки са на човек, за който се смята, че е живял преди около 1700 години. Находката е открита в северозападната провинция Цинхай в Китай, съобщиха държавните медии в петък.

Тялото, което е с размери 1,62 см, е открито на място, което се намира на по-слабо посещавания участък от древния Път на коприната, на ръба на китайското плато Цинхай-Тибет.

Лицето на мумията изглежда спокойно, а ръцете му са скръстени над корема. Тялото е поето от специалистите в префектурния музей по етнология на Haixi.

„Той е в добра форма, може би най-старата и най-добре запазената мумия, която е открита до сега на платото Цинхай-Тибет“, каза директорът на музея Син Фън.

„Археолозите ще използват ДНК тестове, за да разберат етническия произход и идентичността на човека”, каза Син Фън. Мумията е открита сред изсъхнали тръстики, овчи кости, конски копита, като се смята, че това са погребални предмети за другия свят.

1700-годишната мумия е била открита на един от маршрутите на Древния Път на коприната

1700-годишната мумия е била открита на един от маршрутите на Древния Път на коприната

Мумиите обикновено се поставят в много суха среда, която пречи на телата да се разпадат и разлагат. Районът, където е намерено тялото, е в северния край на платото, близо до пустинята Такламакан.

Мумията бе открита по един от маршрутите на древния Път на коприната. Мумифицирани тела са открити по този древен път в Китай.

Някои са били кавказки, и се явяват като свидетелство за разцвета на древния път на коприната, като световен търговски маршрут.

 

 

Снимки: БГНЕС