Palatka.bg
Петцветното езеро

В Петцветното езеро в Китай, като в огледало се оглежда природната живопис

Wuhua Hai или по-известно под името „Петцветното езеро“, е едно от най-красивите езера в света. Погледнато отгоре водата на езерото е оцветена в синьо и зелено. Понякога цветът се променя на изумрудено зелено или жълто, когато водата е с по-високо съдържание на минерали в нея. Ако планирате да посетите Китай, то задължително си сложете маркер и върху „Петцветното езеро” в Национален парк Джиузхаигоу.

 

 

Петцветното езеро е разположено в долината Jiuzhaigou
Петцветното езеро е разположено в долината Jiuzhaigou

 

Петцветното езеро е разположено в долината Jiuzhaigou или „Долината на девет села“

 

„Долината на девет села” е част от националния парк, разположен в северната част на провинция Съчуан, югозападен Китай. Заемаща площ от 72 000 хектара, „Долината на девет села” е част от планинския район Min Shan, който граничи с хималайското тибетско плато.

Тази долина е част от световното наследство на ЮНЕСКО от 1992 г. насам. Долината е изпъстрена като зашеметяваща живописна картина. Ето защо всяка година на това място идват милиони туристи. Някои от най-красивите езера и водопади в Китай са разположени на това място. Там е и „Wuhua Hai“ – „Петцветното езеро“.

Това езеро се намира в края на река Peacock River с надморска височина 2,472 метра. Езерото е доста плитко. Дълбочината му е само около 1, 50 см. Но водата е много ясна.

 

 

Езерото е доста плитко.
Езерото е доста плитко.

 

 

Името „Петцветното езеро“ му е дадено, защото водата се състои от пет цвята, а именно морско синьо, тъмно синьо, тъмно зелено, жълто и червено.

 

Петте цвята се появяват в пълната си цветна палитра през пролетта. Тези цветове се дължат на съдържанието на минерали във водата – калциев карбонат, а също и на водните растения, които живеят в езерото.

Поради кристално чистата вода, падналите дървета и клони отпреди векове лежат на дъното на езерото толкова ясни, че сякаш са в чист стъклен съд. Езерото е най-красивата гледка от всички 118 езера в долината Jiuzhaigou. То е и едно от най-красивите езера в света.

 

 

Жителите от околните села вярват, че езерото в долината  някога е било обитавано от феи.
Жителите от околните села вярват, че езерото в долината някога е било обитавано от феи.

 

Жителите от околните села вярват, че езерото в долината  някога е било обитавано от феи. Причината за тази легенда идва от факта, че водата в езерото не замръзва през зимата, независимо че всичко около него замръзва.

След проведени анализи се е оказало, че температурата на езерото е винаги топла. На дъното му се намира естествен воден канал, свързан с езерото Чанг. Водата на езерото Чанг се влива в „Wuhua Hai“ през тунел, който е богат на варовик. Варовикът загрява водата.

 

Петте цвята се появяват в пълната си цветна палитра през пролетта.

 

Долината е дом на застрашената от изчезване Гигантска панда

 

Долината Jiuzhaigou, която се намира на височина над 4800 м, включва в себе си серия от разнообразни горски екосистеми. А нейните омагьосващи пейзажи са изпъстрени с причудливи конусовидни карстови образувания и грандиозни водопади. Около 140 вида птици обитават долината, както и редица застрашени растителни и животински видове, включително гигантската панда.

 

Долината е дом на застрашената от изчезване Гигантска панда

 

Долината е природен резерват с изключителна красота


Долината се намира в планина с изключителна природна красота, с грандиозни назъбени алпийски върхове, извисяващи се над иглолистна гора около кристално чисти, странно оцветени сини, зелени и пурпурни езера, водопади, варовикови тераси и пещери. Всъщност районът е „природен музей“ за алпийска карстова хидрология и научни изследвания. Мястото  съдържа също и значителен брой добре запазени ледникови останки.

 

 

 

Долината е природен резерват с изключителна красота