Palatka.bg

Мастодoнтите на село Дорково изумяват малки и големи

Ако това лято планирате да почивате в района на Велинград, задължително отидете и до близкото село Дорково. Там ще попаднете в царството на мастодонтите.

Мастодонтите населявали земите ни преди 5 милиона години, когато тук се простирала субтропическа гора.  А щом прекрачите прага на Плиоценския парк, изграден в село Дорково, ще попаднете в оживялото царство на праисторическите слонове.

Паркът отвори врати само преди 4 години и е една от големите атракции в региона.

В центъра на залата за посетители се извисява огромната 4-метрова фигура на мастодонт. Той изглежда толкова реалистичен, че в първия момент повечето посетители дори се стряскат от внушителните му размери.

Огромният мастодонт изумява с реалистичния си вид и е любимва актракция за посетителите, които не пропускат да се снимат с него
Огромният мастодонт изумява с реалистичния си вид и е любима актракция за посетителите, които не пропускат да се снимат с него

Усещането за реалистичност се подсилва още повече от звуците, които изпълват парка – те са същите, които според учените са се чували в тропическата гора преди милиони години.

Именно край Дорково археолози са  открили голямо находище на мастодонти от рода Ананкус анвернензис.

Смята се дори, че находката е най-голямата в Европа. Откритията са направени през 1985-1987 г. от българо-френска експедиция. Учените намират стотици кости от над 30 вида животни. Сред откритията са дори останки от бебета мастодонти с млечни зъби. Това помага да се допълнят представите за изчезналите видове.

Децата са най-впечатлени от праисторическото животно
Децата са най-впечатлени от праисторическото животно

Триизмерни модели, цветни изображения и примери от откритите край селото кости можете да видите днес в Плиоценски парк Дорково. Там има и възстановка на част от терена на разкопките.