Palatka.bg
Вазовата екопътека

„Дядо Йоцо гледа” от Вазовата екопътека до гара Бов

Искате ли да ви разкажа приказка? Приказка за патриотизъм, наивност, сляпа вяра и онова милото, което остава накрая в теб, след като прочетеш „Дядо Йоцо гледа” на Иван Вазов. Помните ли разказа „Дядо Йоцо гледа”? За слепия дядо, който с вълнение „гледаше” как се строи железницата в Искърското дефиле. Мило е, нали? Сигурно и тъжно? Но истината е, че тези „истински истории” докосват, също както докосва и природата на България и Вазовата екопътека – дълбоко, трогателно, драматично, извисяващо. Защото красотата на българската природа е преплетена като родопско одеяло и чипровски килим едновременно с красотата на българската душа.

 

Красотата на Искърското дефиле пък е реалистична илюстрация на нас, българите – ръбеста, изсечена в скалите, но по своему добра и мека, като буйните гори на Балкана и бъбрива, като ромонещите води на Скакля – водопадът по пътя на Вазовата екопътека.

Тези гори, които са станали свидетели на исторически събития, забулени тайни и много надежда, много надежда за свобода, величие и приятелство, днес са отворени за туристи. Свободна е земята вече, за да приласкае в своята прегръдка изморените от несбъднати надежди и илюзии граждани, дошли, за да измият отхвърляните си от вечната борба за съществуване души.

Както е днес Вазовата екопътека, тя много приятелства е видяла, създала, споделила и направила съпричастни към нейната история – историята на Вазовото вдъхновение  по склоновете на Искърското дефиле. Запечатала в пръстта и мое лично скъпоценно приятелство с един наистина скъпоценен човек. Затова със сигурност мога да кажа, че мястото е идеално за създаване на свидни спомени, проследени от вечно гледащите очи на дядо Йоцо (или поне на нас така ни се е струвало, защото всяко храстче тук шепти с гласа на Вазов).

 

 

водопада Скакля
водопад Скакля

 

Ходили ли сте по стъпките на Вазов на Вазовата екопътека?

 

Ако сте, значи знаете колко красота и мъдрост може да получите за един ден разходка до там. Да, един ден. Екопътеката се намира само на 50 км от София и през Искърското дефиле с кола или влак може да стигнете дори по-бързо от времето, което традиционно прекарвате в делниците си в задръстванията на града.

Горещините по-лесно се понасят в гората и около игривите води на водопад Скакля. Преходът е приятен и лек. Като стигнете до гара Бов, без значение дали сте с влака или с автомобил, ще видите малък площад. Там има информация за екопътеката. Когото и да попитате също ще ви упъти без проблем.

Към пътеката се минава над река Искър, а после се продължава известно време по асфалтиран път нагоре.

Когато влезете в гората, следвате указателните табели по пътеките. За по-малко от час ще стигнете до величествената гледка на скалите, от които се мятат чистите планински води на Скакля.

Водопадът всява огромен респект, тъй като се извисява на цели 120 метра височина – скали на няколко стъпала и пъргави води, а над скалите – небе и пърхави бели облачета. Пейзажите, които се разкриват отгоре те карат да настръхнеш и да изпиташ истинско страхопочитание пред силата на природата.

Преходът от началната му точка – при гара Бов, която е Вазовата къща, намираща се в махала Кошущица, до водопада Скакля е един час и трийсет минути. Има още един маршрут, който започва от село Заселе.

 

 

Ходили ли сте по стъпките на Вазов на Вазовата екопътека

 

 

Мястото е предпочитано и от любителите на пещерното дело и скалното катерене

 

В района е пещерата Козарската пещера, която не е дълга, но пък има много красиви образувания. През зимата водопадът замръзва и се използва за катерене от любителите на скалното катерене и алпинизма.

Първоначално екопътеката е обособена като такава през 1972 г. Към днешна дата тя е напълно изградена като туристически обект. Има всичко необходимо – добре поддържани алеи, пейки, беседки, дори и нощно осветление при ръба на скалния венец На село Заселе.

Посетете Вазовата екопътека, гарантирам ви, че няма да съжалявате!

 

 

гара Бов