Palatka.bg
лекарства

Какво трябва да знаете за пренасянето на лекарства през граница

Много хора приемат лекарства заради своето здравословно състояние. Ето защо един от основните въпроси, които възникват у тях, когато им предстои пътуване извън граница, е как могат да пренасят лекарства за лична консумация.

Разбира се, въпросът е адекватен, предвид немалкото случаи на арестувани лица заради пренасянето на лекарства, които в тяхната страна са свободно достъпни, а в друга се оказват забранени. Какво трябва да знаем за законите, които се отнасят до пренасянето на лекарства и какви са рисковете за пътника, пренасящ лекарства? Вижте от следващите редове!

Ето кои са лекарствата, които ако пренасяте в багажа си, ви грози потенциална опасност от арест

Това са два класа лекарства – наркотични и психотропни. Тези две групи присъстват в обхвата на международното право. Това ще рече всяко лекарство, което може да окаже влияние върху централната нервна система (ЦНС) и носи потенциал за злоупотреба.

Наркотичният клас най-често се отнася до аналгетични опиоиди и техните производни (например морфин и кодеин).

Психотропни са всички лекарства, които се използват за лечение на психични разстройства, като тревожност, депресия и психотични състояния.

Но някои държави включат към техния регламентиран списък и редица други лекарства, използвани за лечение на неврологични състояния като епилепсия и болест на Паркинсон.

Други включват дори седативни антихистамини като забранени вещества.

Ето защо трябва да бъдете много внимателни, ако сте понесли в багажа си каквито и да е лекарства, с потенциал да се отнасят до централната нервна система.

 

 

Ето кои са лекарствата, които ако пренасяте в багажа си, ви грози потенциална опасност от арест

Какво казва международното право

За да разберете какви са директивите на различните държави, регулиращи трансграничното транспортиране на лекарства, посетете уебсайта на Международния съвет за контрол на наркотичните вещества (INCB). На техния сайт ще се запознаете с общите принципи, отнасящи се до пътуващите с наркотични и психотропни лекарства.

Ще разберете как може да ви бъде позволено да превозвате количества от такива вещества за лична употреба, обикновено за употреба до един месец.

Ще научите, че трябва да носите писмо или рецепта от своя лекар, за да пътувате с такива лекарства.

Също можете да видите индивидуалните разпоредбите на различните страни. Проблемът е, че не всички са подали своите изисквания, а други са подали доста неясни изисквания.

Големият риск за вас е свързан с доста неясната и неорганизирана помощ по темата, която много държави предлагат (или всъщност не предлагат)

Да разберете какви са изискванията на дадена държава за пренасяне на лекарства понякога се оказва мисия невъзможна. На интернет страниците им често информацията е написана неясно, а връзката с хора от посолството също е малко като развален телефон, защото е въпрос на късмет да попаднете на служител, който адекватно да може да ви отговори.

 

И все пак трябва да има някакъв начин да пренесете жизненоважни за вас лекарства през граница

Имайте предвид, че в някои държави нормите са строго прилагани, като Обединените арабски емирства и Япония.

Въпреки привидната неяснота обаче, има много малко случаи на пътници, които срещат сериозни проблеми. Все пак голям брой пътници всеки ден носят  лекарства за лична употреба през международните граници.

 

Какво казва международното право

 

Какви са важните аспекти при пътуване с лекарства

*Проверете указанията на INCB, ако пътувате с лекарства, които са наркотични или психотропни.

*Бъдете наясно с потенциалните опасности при злоупотреба с вашите лекарства (например анаболните стероиди). Имайте предвид, че много страни разрешават само 30-дневно снабдяване с определени лекарства и изискват сертификат за лекарско предписание или лиценз за внос.

*Съхранявайте таблетките в оригиналната им опаковка и не изхвърляйте информационната брошура.

Носете копие от вашата рецепта, особено за предписаните вещества, които действат върху централната нервна система.

 

Преди да тръгнете

Преди да тръгнете

*Разберете кои ваксини може да ви се наложи да си направите за страната, в която ще пребивавате и няма да пречат на вашето настоящо лекарство.

*Посъветвайте се с вашия лекар как да адаптирате режима си на лечение в различните часови зони.

*Набавете си достатъчно количество, за да имате за целия си престой в чуждата държава.

*Попитайте вашия лекар за допълнителна доза в случай на спешност.

*Поставете медикаментите в ръчния си багаж.

*Ако лекарството изисква специална температура, го съхранявайте в специален контейнер за охлаждане. Имайте предвид, че екстремната топлина влияе и върху ефективността на лекарствата.

*Поискайте подробна анамнеза от своя лекар, за предпочитане преведена на езика, който се говори в държавата.

Това ще улесни преминаването ви на границата и ще помогне на лекуващите лекари в чужбина.

*Ако имате нужда от спринцовки, поискайте бележка от своя лекар, обясняваща тяхната употреба.

 

По време на пътуване не спирайте приема на своето лекарство

Вземайте лекарството, както ви е предписано. Не намалявайте и не спирайте приема му.

Имайте предвид, че ако не сте си набавили нужните дози от лекарството, в някои държави то може да не е на разположение или да не е в същата концентрация, която ви е необходима.

 

Снимки: pixabay.com