Palatka.bg

Чудотворен лек за безплодие се крие край село Лиляч: Провиралото

Провиралото се посещава от хора, търсещи лек за безплодие.

Според преданието т.нар. Провирало е чудодейно място, носещо лек за безплодие както при жените, така и при мъжете. Там заченала детето си Теодора – съпругата на император Юстиниан I, благодарение на специалния ритуал, извършен в местността.

Провиралото се намира край село Лиляч, в близост до едноименния язовир, в Кюстендилска област.

Там, в местността Манастирище, се намира древно мегалитно светилище, изобилстващо от скални образувания и жертвени ями, датиращи от дълбока древност. Наблизо е построен и християнски храм – църквата “Свети Георги”, където на всеки празник на светията се отслужва молебен и се прави курбан.

 Ритуалът, лекуващ безплодие, се прави по изгрев слънце, когато според местните целебните сили на мястото са най-силни.

Те наричат мястото Провирялката и смятат, че след ритуала всички участници в него стават „побратими“.

Самият ритуал представлява пролазване през тесен процеп в скалите, напомнящ женска утроба и процесът на раждане на новия живот. Той често се прави и „за здраве“. Хората вярват, че ако минеш през тесния процеп, се отърваваш от всичките си болежки. По време на събора на 5 май майки водят децата, които са добили, благодарение на чудото, за да благодаря за благословията да станат родители.

Легендите за целебните сили на местността са много.

Според друго предание благодарение на Провиралото е заченала и сърпугата на римския военачалник Таврелий. Той бил посъветван да заведе жена си на мястото от траките, които му разкрили за лечебната сила на местността.

Самото скално светилище се състои се от няколко големи скални блока. В основата им се образуван тесен тунел, който оформя т.нар. Провирало. Отворът е висок около 0.30 м, а дължината му е 1.5 м. През този процеп трябва да се провре жената, за да се сбъдне желанието й да зачене дете.