Palatka.bg
Сибир

Мумии с медно покритие от отдавна изгубена арктическа цивилизация, открити в отдалечен район на Сибир

В отдалечен район на Сибир под ледовете са открити мумии на възрастен човек и бебе, вероятно от 13-ти век.

Мумифицираните останки на бебе и възрастен са открити в средновековен некропол в отдалечен район на Сибир.

Възрастният човек е бил покрит с мед от главата до петите, а малки фрагменти от меден котел са поставени върху бебето.

Археолозите се опитват да разберат какво означава този погребален ритуал. Също така не е ясно към коя мистериозна древна цивилизация принадлежат телата на тези двама души. Археологическият обект обаче, където са открити, е известен от двадесет години. Вече са разкрити редица тайни за миналото на Сибир.

Археологическият комплекс е известен като „Зелени Яр” и е открит през 1997 г. Некрополът, където са били открити двете мумии, датира от средновековието, някъде около 13 век.

Тези останки обаче не са единствени, има находки от работилница за бронзово леене от 6-ти и 7-ми век, както и гробище от 8-и и 9-и век.

Археолозите, които разкопават некропола, са открили много погребения през последните две десетилетия, с признаци за необичайни погребални ритуали, които не са се практикували другаде в региона.

 

Кожа и мед

Кожа и мед

Откритите покойници са били погребани в дървени саркофази. Те са били облечени в кожени дрехи и мнозина също са били обвити в мед.

В пространството между гробовете са открили бронзови артефакти, сребърни бижута и бронзови прибори. Анализите сочат, че такива предмети са внесени от региона на Персия и от Волжка България (съществувала от седми до тринайсети век).

Археолозите смятат, че тези ритуали са остатъци от неизвестна арктическа цивилизация.

Възможно е новооткритите мумифицирани останки да хвърлят светлина върху това какво е било, защо са се озовали в края на Сибир и как са живели.

В изявление на официалния уебсайт на Ямало-Ненецкия автономен окръг археологическият екип, изучаващ двете мумии, споделя, че те ще извършат серия от анализи, включително компютърна томография, за да разгледат останките в техните погребални покрития, без да ги отварят и разрушават.

Те ще анализират анатомията на мумиите и проучванията на тяхната ДНК, за да научат повече за тяхната самоличност. За да се оцени тяхното здравословно състояние, екипът също ще направи паразитологичен анализ, за ​​да види дали остатъците съдържат следи от патогенни микроорганизми. Това би им помогнало да направят по-общи изводи за здравето на хората в региона през Средновековието.

Археолозите смятат, че тези ритуали са остатъци от неизвестна арктическа цивилизация.

Същите анализи са направени преди това с мумия, намерена на мястото през 2015 г. Учените, анализирали мумифицираните останки на момче, са открили следи от паразитно заразяване, което се получава при ядене на сурова риба. Ако не се лекува, това може да доведе до сериозно заболяване.

Резултатите от последните теренни проучвания, включително първите заключения относно двете мумии, ще бъдат представени през ноември на конференция за археологията в Арктика, която ще се проведе в Салекхард (Русия).

 

Снимки: www.mvk-yamal.ru