Palatka.bg

Коста Рика се превръща в първата държава в света, забраняваща еднократните пластмасови опаковки

Правителството на Коста Рика заяви, че планува да стане първата страна в света, която да постигне всеобхватна национална стратегия за забраняване и премахване на пластмасовите опаковки за еднократна употреба до 2021 г

Централноамериканската държава възнамерява да наложи тотална забрана за изключително опасните за природата и постоянно замърсяващи световните океани пластмаси като найлонови торбички, сламки, бъркалки за кафе, контейнери и пластмасови прибори. Идеята е всеки от тези нужни в ежедневието предмети да бъде заменен с биоразградими или водоразтворими алтернативи или продукти, изработени от възобновяеми материали, базирани на растителна основа.

Инициативата се ръководи и планира от Министерствата на здравеопазването, околната среда и енергетиката в Коста Рика с подкрепата на Програмата на ООН за развитие, местните власти, гражданското общество и различни групи и компании от частния сектор.

Правителството на Коста Рика обяви амбициозния план за развитието на страната символично на 5 юни- Световния ден на околната среда.

„Да бъдем държава и общество без пластмасови продукти за еднократна употреба е нашата мантра и нашата мисия“, се казва в съвместно изявление на министъра на околната среда и енергетиката Едгар Гутиерес, министъра на здравеопазването Мария Анчия и Алис Шекълфорд, представител на ООН за Коста Рика.

„Тази задача няма да бъде лесна за постигане, а правителството не може да го направи без обществена подкрепа“, се казва в изявлението. „За да насърчим тези промени, ние се нуждаем, както от публичния, така и от частния сектор, които да се ангажират с действия за заместване на пластмасата за еднократна употреба, използвайки петте стратегически инструмента: общински стимули, политики и институционални насоки за доставчиците, развитие и инвестиции в стратегически инициативи.“

„Ние също се нуждаем от водачеството и участието на всички: жени, мъже, момчета и момичета“, се казва в декларацията.

Коста Рика се очертава като световен лидер в областта на околната среда, като държавата често покрива 100% от енергийните си нужди, чрез възобновяеми енергийни източници. Целта е до 2021 г. страната да стане въглеродно неутрална – краен срок, определен още преди десетилетие.

Служителите обаче посочват в изявлението си, че впечатляващото екологично реноме на Коста Рика има възможност да бъде допълнително подобрено

Въпреки че Коста Рика е пример за света, като слага край на обезлесяването в страната и удвоява горското си покритие от 26% през 1984 г. до над 52% тази година, днес 20% от 4000 тона твърди отпадъци, произвеждани ежедневно, не се събират и завършват като част от пейзажа на Коста Рика, като освен изключително неприятна гледка тези отпадъци замърсяват реки, плажове и крайбрежието на държавата.

Пластмасите за еднократна употреба са проблем не само за Коста Рика, но и за целия свят. Смята се, че ако сегашният модел на потребление продължи, до 2050 г. в световните океани ще има повече пластмаса, отколкото риба, сравнявайки теглото им. Поради тази причина Коста Рика започва своето пътуване, за да се превърне в зона без пластмасови продукти за еднократна употреба . А от това биха спечелили всички – Коста Рика, хората и планетата.