Palatka.bg

Сателитни снимки показаха как се ражда нов остров в реално време

Някога замисляли ли сте се как ли изглежда раждането на нов остров, насред морските вълни?

Вълнуваща серия от сателитни фотографии ни разказват приказката как това се случва

Снимките са заснети от уред монтиран на спътника Landsat 8 между ноември 2016 г. и юли 2017 г. и показват образуването на „остров Шели“. Новото земно формирувание е с дължина 1,6 километра и е изплувало в близост до брега крайбрежието на Северна Каролина в Съединението американски щати. Островът се e формирал изключително бързо, създавайки по-голямата част от своята маса между април и май 2017 г. Серията спътници Landsat се управляват съвместно от НАСА и Американския геологически институт.

Появата на нови острови са относително често срещано явление в този участък от брега, където вълните и приливите преобразяват пясъка във форми, които понякога изпъкват над океанската повърхност. Плитките подводен пясък постепенно се натрупва и в даден момент се образува нова стабилна стабилна земна маса, чийто живот зависи от множество фактори и е трудно да се предрече колко дълго ще съществува остров Шели.

„Вероятно процесът се е дължал на мощен прилив с високи вълни или големи бури, които са събирали пясък и материал от брега, след като са го отнасяли в океана, но в близост до повърхността а след това нивото на водата се е върнало към нормалното, излагайки острова на показ, вече забележим над  океанското равнище“- казва за Андрю Аштън, геоморфолог в Океанографската институция на Woods Hole в Масачузетс. – „Вълните продължават да изграждат остров, добавяйки към него ново количества пясък, но същевременно го и местят, придвижвайки го в различни посоки.“

Островът е кръстен на 11-годишно момиченце, което решава да се разходи на него, докато всички останали са били заети да почитат Memorial Day (В САЩ на този ден се отбелязва почитането на паметта на загиналите във войните) в края на май.

Тогава островът е бил обсипан с миди, което се е сторило привлекателно на малката Шели и тя е решила да се отправи на приключение

Тя се и оказа една от малкото щастливци, които успяват да посетят острова, тъй като официалните власти вече забраниха визитите на острова и предупреждават хората да не се опитват да стигнат до него, след като местните спасителни служби трябваше да организират поредица от спасителни операции, поради посетители, които са отишли на острова, но не могат да се върнат обратно. Силният отклоняващо течение прави пресичането на последните 50 метра преди достигането на острова изключително опасно.

Първата снимка, направена от уреда Land Imager на борда на Landsat 8 е от 16 ноември 2016 г. и показва носа на крайбрежието, което е видно място за риболов преди островът да се формира. На 28 януари 2017 г. бялата пяна на чупещите се вълни се вижда непосредствено зад точката на бъдещия остров, намеквайки за натрупващия се вече пясък. В последната снимка от 7 юли 2017 г. островът е вече напълно оформен.