Palatka.bg
Танг Хианзу

В Китай откриха гроба на писателя Танг Хианзу, умрял в една и съща година с Шекспир

На 28 август в Източен Китай археолози оповестиха, че са открили гроба на древния драматург Танг Хианзу. На находката са се натъкнали в провинция Дзянси.


В края на миналата година в град Фуджоу бяха открити доста гробове, след като бяха съборени сградите на един завод, построен през 50-те години на миналия век.

Според ръководителя на археологическия институт в Дзянси, са открити общо 42 гроба, включително 40 от династията Мин (1368-1644).

Археолозите също са открили шест епитафии, включително няколко, за които се смята, че са написани от самия Танг.

Те смятат, че в гроба, определен като „М4“, лежат тленните останки на Танг и неговата трета съпруга Фу. За  втората му съпруга Жао се смята, че е била погребана в гроб „М3“.

„Епитафиите могат да ни помогнат да научим повече за калиграфията, изкуството и литературата във времето, в което твори Танг“, каза ръководителят на разкопките.

Танг Хианзу е известен драматург, който умира на същата дата като Шекспир

Танг Хианзу е известен драматург, който умира на същата дата като Шекспир

Танг е роден през 1550 г. Той е известен китайски драматург, прочул се най-вече с четири пиеси, наречени „Четири сънища“. Неговият шедьовър – поетичната драма „Павилионът Пеони“ разказва за романтичната драма между дъщерята на високопоставен служител и беден учен, които преследват любовта и свободата. Една пиеса, адаптирана по тази история, се изпълнява пред международна аудитория. В България произведението е преведено и издадено в сборник с поетични драми от китайската съкровищница.

Танг е починал същата година, през която си отива британският драматург Уилям Шекспир.  Съвпадението е породило сравнение между двамата.

Родният град на Шекспир – Стратфорд на Ейвън, се е превърнал в туристическа дестинация в Англия. Създадена е двуетажна тераса в стил Тудор – известният музей „Родното място на Шекспир”. Той всеки ден приветства групи от международни посетители.

През април представители на Фуджоу са дарили статуя на Танг и Шекспир в Стратфорд на Ейвън. Статуята изобразява двамата драматурзи рамо до рамо.

Мин

Въпреки че драматурзите са живели на 6000 километра един от друг и никога не са се срещали, те създават произведения, които оставят голямо влияние върху световната литература.

В Китай обаче не е имало специално място за отбелязване на Танг Хианзу. Преди откриването на неговия гроб, в праисторическия парк във Фуджоу през 80-те години на миналия век е била построена празна гробница.

Според изследователите, това откритие е важно, защото ще даде повече информация за живота на Танг, родословието му и взаимоотношенията с други членове на семейството.

Откритието е ценно и заради факта, че по-голямата яснота за положението и живота на семейството на Танг, ще внесе и повече светлина за образованието, културата и селското стопанство в династията Мин, както и за развитието на обществото.

Градската управа на Фуджоу планира да построи туристическа зона при обекта, също както е в Англия с Шекспир.