Palatka.bg
стъпала

Откриха отпечатъци от стъпала на остров Крит, свидетелстващи за съществуването на изправени хора от преди 5, 7 милиона години

Човешки отпечатъци от стъпала са открити на древен морски бряг на остров Крит. Това откритие поражда множество въпроси относно произхода на човека, първите хора и теорията на Дарвин.

Тези фосилни отпечатъци, намерени в Трахилос в Западен Крит,

Тези фосилни отпечатъци на стъпала, намерени в Трахилос в Западен Крит, се приписват на древен човешки предшественик, който вече е ходел изправен преди около 5,7 милиона години.

Откритието е направено на древен морски бряг, вкаменено под средиземноморския остров Крит.

Проведените фосилни анализи показват възраст на находката отпреди 5.7 милиона години.

Това е времето, когато палеонтолозите вярват, че нашите човешки предци са ходели още на четири крака. При това не по тези земи.

Но изследването на фосилните отпечатъци от Трахилос илюстрира съществата с определено човешки признаци и изправена позиция на тялото.

Това е много важно, тъй като човешкото стъпало има уникална форма. То съчетава дълго стъпало с пет къси пръста и един голям палец и нямат нокти.

За сравнение стъпалата на човекоподобните маймуни изглеждат по-скоро като човешка ръка, тъй като имат по-дълги пръсти.

Това откритие поставя под съмнение цялата общоприета теория за човешката еволюция.
Това откритие поставя под съмнение цялата общоприета теория за човешката еволюция. Но изследователите на отпечатъците признават, че тълкуването на откритието им е потенциално противоречиво.

От една страна специалните анализи показват, че отпечатъкът е на човешко същество, но тъй като в периода, в който вероятно са съществували тези изправени същества няма други данни за човешки видове, не трябва да се отхвърля и възможността те да представляват досега неизвестен късен миоценски примат, чиито крака са еволюирали анатомично до човешки.

С други думи от изследването се разбира, че може би е имало други, неидентифицирани до сега, човешки същества, които са ходели изправени много преди първите познати ни хора. Но е възможно това да са били вид примати, само наподобяващи човек.

Съществуващият набор от доказателства за произхода на човечеството е изграден около вкаменелостите на Australopithecus, намиращи се в Южна и Източна Африка.
Съществуващият набор от доказателства за произхода на човечеството е изграден около вкаменелостите на Australopithecus, намиращи се в Южна и Източна Африка.

Към тях се отнасят отпечатъците на 3,7 милиона години, открити в Танзания.

Но отпечатъците, открити на Трахилос са на 5.7 милиона години и изглеждат доста по-близки до човешките.

Те са били открити от водещия автор на изследването, докато той е почивал на остров Крит през 2002 г. На палеонтолога от Полския геологичен институт му е отнело повече от десетилетие, за да анализира находката си.

Находката датира от времена, когато Сахара все още е цъфтяла в буйна зеленина, а Крит е бил част от Гърция.

Анализът на отпечатъците идва малко след като и в България и Гърция бяха открити фрагментарни вкаменелости на 7,2 милиона годишни примати Грекопитек.

 

 

Снимки: pixabay