Palatka.bg

Защо Екваториална Гвинея мести своята столица?

Първо фактите – Екваториална Гвинея се намира в Централна Африка, граничеща със страните Габон и Камерун

В момента столицата на държавата е град Малабо. Това обаче бавно се променя, тъй като в град Ояла на практика се строи нова столица, която ще поеме всичко, което се очаква от един столичен град. Планирано е градът да бъде завършен до 2020 г. Междувременно някои от правителствените служби на Екваториална Гвинея се преместиха в Ояла още през февруари 2017 г.

За да се обясни предстоящата промяна в столиците, първо трябва да се отдадено заслуженото внимание на географията на страната.

Уникалната и на практика неповторима география на Екваториална Гвинея
Настоящата столица Малабо.

Тази централноафриканска нация се състои от континенталната част (Рио Муни) и архипелаг, в който се включват пет острова. Малабо се намира на остров Биоко, който има население от 1 222 245 души. За да си представите връзката между Малабо и останалата част от страната е нужно единствено да се отбележат няколко статистически и географски факта. Разстояние от Малабо (остров Биоко) до Бата (най-близкият голям град и най-голямото пристанище на Рио Муни) = 236 км, а дистанцията от Малабо до Дуала (най-големият град в Камерун и най-голямото пристанище на Камерун е едва 107 км. 72% от населението на Екваториална Гвинея живее на континента, въпреки това столицата му е далеч от огромната част от населението на страната.

Настоящата столица Малабо.
Защо е нужно да се премести столицата от Малабо до Ояла?

Преместването на столицата в Ояла ще означава по-централно местоположение, където мнозинството от населението ще има достъп до нея. Към момента огромният процент от населението изпитва трудности или му е напълно невъзможно да достигне до столица, което затруднява икономическо развитие и създава бюрократични затрудения, които спъват развитието на страната. Ояла ще бъде свързана с главните магистрали на страната, които са разположени в континенталната част на страната. Преместването на столицата до Ояла също ще донесе стратегическо предимство на цялата държава в ожесточената конкуренция между африканските държави. Пристанището на Бата ще бъде далеч по-близо, което предполага по-бурно икономическо развитие, по-евтини стоки и по-сериозна възможност за износ на местни стоки, които ще имат достъп до световно пристанище.

Архитектурният план на новата столица Ояла
На 454 м над морското равнище, каквато е надморката височина на новата столица, климатът ще бъде по-мек в сравнение с останалата част от Екваториална Гвинея

Климатът в страната е подчертано тропически, а Малабо,който е разположен на много по-ниска надморска височина и се намира в Гвинейския залив има особено горещ и влажен климат.
Накратко, преместването на столицата на Екваториална Гвинея цели по-лесен достъп достъп на мнозинството от жителите на страната, използване на икономическите шансове за развитие, приближавайки столицата до голяма пристанище, както и по-подходящия и мек климат в района спрямо останалата част от страната.

Архитектурният план на новата столица Ояла