Palatka.bg

Тихият океан погълна най-малко 8 острова

Инсулафобия се нарича страхът да живееш на остров, бидейки изцяло заобиколен от безкрайната морска шир

На теория много малко хора биха отговорили положително на въпроса дали се страхуват да бъдат постоянни жители на остров, изолиран в средата на огромен океан. Попадайки в подобна ситуация обаче е възможно подобен страх да се породи, особено имайки предвид последните събития на няколко не особено високи острова в Тихия океан, които вече са в историята, след като покачващото се ниво на океана ги погълна и те вече не се подават над повърхността.

Понастоящем нивото на световния океан се покачва средно с 3 милиметра годишно, вследствие на изменението на климата. Нивото на части в Западния Тихи океан обаче се повишават с чувствително по-висока скорост, където естественият цикъл на вятъра, който е използван и за търговски цели, е причинил допълнително увеличаване на водното ниво през последния половин век.

В Микронезия и Соломоновите острови, които са разположени именно в западната част на Тихия океан, нивата на морското равнище са се увеличавали с до 12 милиметра всяка година от началото на 90-те години на миналия век.

През 2016 г. изследване, създадено и публикувано от Саймон Албърт от университета в Куинсланд в Австралия, е установило, че пет от Соломоновите острови са били безвъзвратно изгубени от средата на 20-ти век до наши дни.

Сега, в ново изследване Патрик Нун, професор по география от Университета в Съншайн Коуст в Австралия наблюдава подобно явление в Микронезия

Неговият екип е извършил практически проучвания на крайбрежието, общувал е с местните хора, които имат ежедневни преки наблюдения върху случващите се процеси и е прегледал стотици сателитни изображения за остров Понпей и няколко ниско разположени острови разпръснати из околния риф. Неговото изследване е осъществено заедно с коелги и еколози от Австралия, Микронезия и Фиджи. Цялото изследване и резултатите от него са публикувани в Journal of Coastal Conservation.

Изводите разкриват, че остров Понпей показва изненадващо малко ерозия на бреговата линия. Вероятно причина за тази особеност е сравнително високото надморското равнище на острова и мангрова гора, която е го е покрила.

Три малки острова от западната страна също са относително добре запазени, вероятно защото са защитени от силните ветрове и големите прииждащи вълни от главния остров, който не им позволява да достигнат до малките острова с цялата си мощ. Близкият коралов атол – Ant Atoll – също има много малко регистрирана ерозия, което вероятно се дължи на факта, че съседна лагуна действа като капан за седимента

Някои от останалите острови обаче – най-вече на юг от главния остров – са се свили значително.

Някои острови пък са изчезнали напълно и са били погълнати от водата. Местните хора са съобщили на изследователите за два изчезнали острова, наречени Kepidau en Pehleng и Nahlapenlohd. Вторият е известен, че е бил арена на велика битка между воюващи местни племена през 1850 г. И двама острова обаче изглежда, че са изчезнали още през миналия век.

Средното повишаване на нивото на световното морско равнище, измерено със сателити.

Сателитните изображения от космоса пък разкриват, че още шест ниско разположени острова – в незаселените островни вериги Лайап, Нахтик и Рос са изчезнали между 2007 и 2014 г. Всеки един от тях е бил около 100 квадратни метра.

Тези на пръв поглед незначителни, но всъщност драматични промени в Микронезия са предварително предупреждение за други ниско разположени нации по света казва Нун

Тъй като нивото на световния океан продължават да се покачва, много жители ще бъдат принудени да се преместят на по-високо място казва той. Това вече се случва в ниско разположените острови Картерет в Папуа Нова Гвинея, където е е в ход план за дългосрочна евакуация и организация на населението, за да се премести то в Бугейнвил – по-висок остров на 90 километра от Картерет.

Един положителен извод от изследването в Микронезия и региона е, че все пак не всички ниско разположени острови са унищожени от повишаването на нивото на моретата казва Албърт. Островите, които са защитени от други по-големи острови или имат мангрови гори или лагуни за улавяне на седимента изглежда, че имат добра устойчивост.

„Това са първите места на Земята, които изпитват наистина високи нива на покачване на морското равнище, така че те дават много прозрения за това какво може да се случи“, казва Албърт. „Но откриваме, че има голямо разнообразие от отговори – не всеки остров ще се разпадне, но някои със сигурност ще пострадат изключително сериозно.“

Разбирането на тези феномени ще помогне на човечеството и реакция му, когато нивото на световния океан започне се повдига чувствително по света.