Palatka.bg
Влахи

В село Влахи: екопътека в Пирин, пермакултура и диви животни на едно място

Ходили ли сте в село Влахи, близо до град Кресна? Това е родното място на революционера Яне Сандански. Но от неговото време до сега от някогашните близо 2000 души не са останали и 10. Но тези няма и десет, а по-скоро 4-5 човека, ще ви посрещнат с изумителните си всестранни занимания и интереси.

Пермакултура, вълци и мечки насред село Влахи

Пермакултура, вълци и мечки насред село Влахи

Във Влахи е почти безлюдно (до неотдавна тук бяха само трима жители), но едва ли не пред паметника на Яне Сандански, който е до църквата, потънала в руини, се срещат четири природозащитни организации.  Тук са си намерили място организациите: Сдружение “Въображение”, “Семпервива” и Центъра за едри хищници на СДП “Балкани” и едно училище сред природата. Един от местните хора се занимава с развъждане на български породи животни, отглежда в нещо като парк няколко мечки и вълци и прилага принципите на пермакултурата.

Във Влахи е почти безлюдно

Знаете ли какво е Пермакултура? Това е съвкупност от методи за устойчив дизайн на земята. На базата на екологични и биологични принципи за обработка на земята се постига максимална реколта за минимални усилия. Като целта е хармоничното съществуване на хората и земята.

Тук иззад всеки ъгъл на тъжно

Тук иззад всеки ъгъл на тъжно рушащите се къщи надничат малки дундести каракачански кученца, които се отглеждат на свобода, дори из планината можете да ги срещнете. Костенурки бродят  навсякъде наоколо, а един вид коза ще ви смае с огромните си рога, върху които може би цяла Обеля ще може да простре прането си, заедно с чорапите.

един вид коза ще ви смае с огромните си рога, върху които може би цяла Обеля ще може да простре прането си, заедно с чорапите.
Един вид коза ще ви смае с огромните си рога, върху които може би цяла Обеля ще може да простре прането си, заедно с чорапите.

козите в село Влахи

 

И малки козлета подскачат около вас
И малки козлета игриво подскачат около вас

 

Селото е малко и сгушено в скута на Пирин.

Зелено, зелено, китно, направо гиздаво от природна хубост. Малкото къщички са старинни, за съжаление повечето са потънали в руини. Но там където се живее, хората ги поддържат спретнати. Малкото жители на Влахи са мили и гостоприемни. Ще ви поканят в дома си, ще ви предложат да видите животните, а накрая може да ви дадат и кон за разходка в планината.

Селото е малко и сгушено в скута на Пирин.
Ездата нагоре по реката е незабравимо преживяване

Ездата нагоре по реката е незабравимо преживяне. Разбира се, ако по пътя не ви срещне змия, както се случи на мен или по-точно пред мен и моя кон. Конете се страхуват от змии.

Както се движехме в малко по-бърз тръст, изведнъж конят ми се изправи на задните си крака и панически започна да бяга в другата посока, без да се съобразява с моите команди. Цяло чудо беше, че изобщо останах на гърба му. И все пак – тук природата е дива и магична и със своите влечуги е още по-автентична и привлекателна. Разбира се, че повече змии не сме видели, просто моят късмет обикновено е свързан с това да видя всичко.

Както се движехме в малко по-бърз тръст

Но къде се намира село Влахи?

Само на 9 км от град Кресна и около 150 км от София – село Влахи ще ви очарова със своята естественост и нестандартност.

Като изпъплите по коларския път, ще се окажете в началото, което е и начало на центъра на селото. Там огромна табела посреща с надписа: „Възраждане на училището на село Влахи”. На нея съвременни снимки на традиционни неща от българската култура ще ви напомнят за корените ни.

Но къде се намира село Влахи?

И тогава като погледнете към селото на отсрещния хълм с няколкото къщи в планината, ще замълчите от умиление. Всичко наоколо е зелено и приказно. И макар че е малко вероятно някого да срещнете, ще се чувствате сякаш сте дошли на гости на добри хора, чиито врати на домовете са отворени целогодишно.

чиито врати на домовете са отворени целогодишно.

Конете се страхуват от змии.

Къде още можете да отидете от село Влахи

От селото започва пиринската екопътека „Влахи”, която се вие около реката и е с продължителност 12 км. В землището на селото се намира един от най-красивите водопади в България – Влахинския водопад, който е почти целогодишно пълноводен.

Като поемете към планината по отсрещния склон, се намира резерватът за вълци и мечки. По пътя може да срещнете каракачанки, кози и костенурки.

Като поемете към планината по отсрещния склон, се намира резерватът за вълци и мечки.

Гледките са характерните за Пирин: к

Гледките са характерните за Пирин:

кученце

Гледките са характерните за Пирин: красота, величие и каращи кожата ви да настръхне.

Тук навсякъде ще ви следват сладките каракачански бебенца, а костенурки безсрамно ще минават през бивака ви.

Бивак ли казах?

Като се качите над селото в гората има прекрасни места, на които можете да си направите пикник и просто да прекарате един ден в хармония с природата, със себе си и с другите.

Бивак ли казах?

Бивак ли казах?

 

 

Снимки: Личен архив на Силвия Чалъкова

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement