Palatka.bg
Тайните на азиатската кухня

5 притеснителни ястия от Азия, които са истинско вкусово предизвикателство

Светът около нас е забележително шарен, чудат и любопитен. Това, разбира се, е валидно и за кухнята на различните държави и региона на планетата. В България имаме щастието да се гордеем с нашите превъзходни и свежи ястия, които ни карат да изпитваме носталгия по детството, по градината на баба и по нейните незабравими гозби.

Ще Ви запознаем с няколко особени храни от  Азия , които без съмнение не сте опитвали като деца. А бихте ли го направили сега?

Независимо къде сме пътували и за колко време сме останали, един от най-вълнуващите елементи на нашето пътешествие е била традиционната за дадено място храна. Тя ни помага да се потопим в местната атмосфера и култура. Дава ни възможност да се откъснем от ролята на традиционния турист, който се храни в заведенията за бързо хранене. Опитването на местната кухня ни обогатява и ни докосва до ежедневния живот на даденото място. В някои случаи деликатесите, които сме опитали ни допадат, друг път не, а понякога не сме убедени, защото храната е твърде различна от всичко, което сме опитвали до момента. В следващите редове ще прочетете за храни, които ние не сме убедени, че бихме се осмелили да опитаме. представяме Ви 7 от най-смущаващите и необикновени ястия от културите на Азия.

Морски краставици
Независимо, че не изглеждат особено привлекателни за небцето, местните култури вярват, че морските краставици са изключително полезни. Снимка: http://www.marlerblog.com
Независимо, че не изглеждат особено привлекателни за небцето, местните култури вярват, че морските краставици са изключително полезни. Снимка: http://www.marlerblog.com

В България обожаваме краставици. Те са част от много салати и основни ястия. В много държави в Азия краставиците също са на почит, но…морските такива. Морската краставица са клас морски животни от тип иглокожи. Отличават се с продълговата форма и жилава кожа. Обществата в Азия смятат тези животни за  извънредно здравословни и консумацията им е широко разпространена. Въпреки тяхната хлъзгава и дори лигава тъкан, те са богати на протеини и имат по-ниско съдържание на мазнини спрямо други меса. Морските краставици се използват както за готвене, така и за медицински цели. В ястия най-често се готвят в комбинация с с масло и гъби шийтаки, които имат над 3000 годишна история на култивиране в Япония. Китайското зеле също често акомпанира на тези екзотични морски създания. В случаите, когато морските краставици се използват за лечение, те биват приготвяни заедно с овче месо. Местните култури вярват, че тези ястия имат лечебни свойства по отношение на проблемите с бъбреците. Изпитване съмнения относно вкусовите качества на един потенциален таратора, приготвен с…морски краставици.

Очни ябълки на риба тон
Япония е известна със своите готварски експерименти с морските дарове и дори очите на рибата тон се консумират без особени притеснения.
Япония е известна със своите готварски експерименти с морските дарове и дори очите на рибата тон се консумират без особени притеснения.

Едва ли сценаристите на култовия български филм „Дами канят“ са предполагали колко подходяща за тази статия ще бъдат думите на легендарния персонаж Яким, изигран от великия Стефан Данаилов – „…ти знаеш ли, че имаш страшни очи?“. В конкретния случай говорим за наистина смразяващи очи. Те могат да бъдат открити да се взират във Вас и съответно купени на килограм в много магазини в Япония,и то за по-малко от 2 лева. Опитали ги твърдят, че вкусът наподобява този на октопод, но, моля Ви, изчакайте, следва „най-доброто“. Очите се варят, овкусяват се се сервират заедно със заобикалящата ги рибна мазнина и мускулна тъкан. Да не повярваш на очите си!

Едновековно яйце/1000-годишно яйце.
Според почитателите на този вид яйца, вкусът им не се различава от този на стандартните яйца. Видът им, обаче демонстрира друго.
Според почитателите на този вид яйца, вкусът им не се различава от този на стандартните яйца. Видът им, обаче демонстрира друго.

Признаваме, че това е само наименованието на това ястие. Може да Ви успокоим, че яйцата, които се консумират всъщност не са нито на сто години, нито на хилядолетие. Те са само на няколко месеца! Нищо работа, съвсем пресни са си. Именно това биха казали много китайци, които са влюбени в този начин на приготвянето на яйцата. Идеята зад това ястие е до сериозна степен да се остави яйцето да изгние. В рамките на месеци, то бива оставено в марината от, забележете!, глина, пепел и негасена вар. След този прекрасен процес на обработка жълтъкът става още по-мазен, зелена, а понякога  дори черен. Белтъкът се превръща в кафяво или черно, полупрозрачно желе. През месеците на киснене, яйцето изгражда силно придобива силна миризма на сяра и амоняк. Вкусът, би трябвало, да е като на нормално твърдо сварено яйце, а единствено мирисът да е специфичен. Толкова специфичен, че определено не Ви съветваме на първа среща да не си поръчвате това ястие, а да се насочите към добрия стар, обикновен омлет.

Шиокара
Япония е известна със своята богата и невероятно култура, но в този случай, може би, щеше да е добра идея, ако не беше толкова уникална. Снимка : takaokun
Япония е известна със своята богата и невероятно култура, но в този случай, може би, щеше да е добра идея, ако не беше толкова уникална. Снимка : takaokun

Предупреждаваме Ви, че това ястие е наистина особено и е хубаво да внимавате с него, защото колкото и силно да е Вашето любопитство, не сме убедени, че стомахът Ви би подкрепил идеята. Шиокара е типично за Япония ястие, което се изразява в комбинация от месото на много видове морски животни, което се сервира в кафява лепкава паста от техните смлени, осолени и ферментирали вътрешности, престояли около месец в специална опаковка. Не бива да се подценява и фактът, че всичко това се сервира и консумира…сурова без да е преминало никаква термична обработка. Bon appétit, както се казва.

   Беондеги
Определено коприната е прекрасно човешко откритие, но предпочитаме да оставим копринените буби на спокойствие да я създават, а не да ги хапваме. Снимка : istolethetv
Определено коприната е прекрасно човешко откритие, но предпочитаме да оставим копринените буби на спокойствие да я създават, а не да ги хапваме. Снимка : istolethetv

Това ястие е ненадминат деликатес, тип малко следобедна закуска или разядка. Вероятно в повечето случаи на ум Ви идват ядки или друг тип снакс, но в Южна Корея имат съвсем различно мнение по въпроса. Там на върха в тази категория е Беондеги или накратко казано какавиди на копринени буби. Най-често те се продават от улични търговци или в малки магазинчета, ресторанти, както и в баровете. Отделно се продават в кутии в хранителни магазини, ако желаете да си ги сготвите вкъщи. В повечето случаи този деликатес се предлага готов за консумация. При желание може да се открие и в суров вариант, който Вие да приготвите. Според местните това ястие имат вкус на…дърво, което ние не знам как да тълкуваме или да си представяме, тъй като не е никак скоро последният път, когато сме се хранили с дърво.