Palatka.bg
Западното езеро

Легендите за Западното езеро в Китай

Западното езеро се намира в западната част на Ханджоу и е туристическа дестинация от векове. То е изкуствено създадено езеро, в чието сътворение е намерило проявление присъщото китайско усещане за естетика и красота. Езерото е гордостта на района, а също и на Китай.

Според много хора, които са го зърнали, Западното езеро е едно от най-важните места, които трябва да бъдат посетени в Китай. Ако човек не е видял Западното езеро, то не е видял нищо. Но магията на Западното езеро не е само в неговата естетика, в неговите залези и изгреви, които се славят сред любителите на фотографията по целия свят, но и в множеството легенди, които изплуват от дълбините му. По-голямата част от тези легенди са за трагични любовни истории.

 

Легенда за сътворението на Западното езеро

Легенда за сътворението на Западното езеро

За езерото има легенда още от самото му сътворение. Тя се разказва от уста на уста през вековете. Историята започва преди хилядолетия, когато Джейд Дракон и Златния Феникс открили парче чисто бял нефрит във водите на сребърната река.

Драконът и Фениксът били хипнотизирани.

Те прекарвали часове всеки ден, като събирали вода и внимателно полирали скалата. И накрая, след години на усилие, работата им приключила.

Камъчето било превърнато в блестящо нефритено кълбо, с толкова ярък блясък, че във всеки тъмен ъгъл, където осветявало се зараждал живот, издигали се дървета и цъфтели цветя. Драконът и Фениксът били изпълнени с наслада от тяхното съкровище.

Ярката красота на кълбото достигнала и до далечните очи на Небесната императрица.

От своя златен трон, тя се изпълнила с желание да придобие това съкровище. Една вечер тя призовала генерала си, заповядала му да слезе и да открадне кълбото от Джейд Дракон и Златния Феникс.

На следващата сутрин Драконът и Фениксът се събудили и намерили скъпоценната светлина на камъка да блести от облаците около двореца на Небесната императрица. В пристъп на ярост те се възкачили и нападнали двореца, разбивайки царските легиони на императрицата.

В разгара на жестоката им атака, кълбото било изхвърлено от мястото му до императорския трон. Всички гледали с ужас, когато кълбото се спуснало през царството на небето и като метеорит достигнало земята долу. С оглушителен плясък и ослепителна светкавица камъкът ударил земята.

Но за учудване на всички, нямало кратер.

Вместо това стояло красиво кристално чисто езеро, чиито води блестели, напомняйки със същата ослепителна светлина слънцето пред него.

Драконът и Фениксът отново били пленени от неземната му красота. Обещавайки, че никога повече няма да допуснат да оставят светлината му далече от очите си и слезли на земята.  Фениксът се превърнал в планина до езерото, за да стои вечно на стража.

Днес тази планина е известна на местните жители като Фенгуан Шан или планината Феникс и се намира на южните брегове на Западното езеро.

Ярката красота на кълбото достигнала и до далечните очи на Небесната императрица.

Куртизанката с дълбоката поезия и разбитото сърце

Su Xiaoxiao била куртизанка от Ханджоу, известна с красотата, грацията, интелекта и проницателната си поезия. Легендата разказва, че в ранна възраст Su Xiaoxiao се влюбва в младия принц Руан Ю. Но Су била от скромно семейство, а Руан бил наследник на богатство и сила.

Въпреки обещанията му да убеди родителите си да дадат съгласието си да се ожени за Су, той се проваля. А родителите му вместо това ги принуждават да се разделят.

Един ден Су успява да се възстанови и се среща с бедния учен Рен Бао. В много отношения Рен напомня на Су за Руан. Но Рен не бил от същия висок ранг. Тогава Су станала напълно отдадена на Рен и работила усилено, за да спести пари и да може Рен да направи дълго пътуване до столицата и да вземе имперски изпити.

И накрая тя успяла и Рен отпътувал. Това била последната им среща. След изпитите Рен не се завърнал. Ужасена Su Xiaoxiao паднала тежко болна и без да може да се възстанови от втория път на разбитото си сърце скоро умряла.

Рен обаче се завърнал в Ханджоу, за да открие Су. Неспособен да я открие, той бил покосен от  ужасна скръб и скоро намерил смъртта си близо до крепостния мост на любимото си Западно езеро. Там някъде била умряла и Су.

Днес можете да посетите моста Xiling Bridge и Mucai Pavilion, където Су умира, и се казва, че през нощта все още се чува шумоленето на роклята й.

„Бялата змийска дама“ на Западното езеро

Bai Suzhenе била един от най-хитрите и могъщи змийски духове, живеещи във водите на Западното езеро. Но тя никога не се задоволявала със своя живот и завиждала на тези, които  ходели по каменните пътеки.

След като изучила магията, тя се трансформирала от бял змийски дух в красива жена, най-накрая свободна да обикаля земята над любимото й Западно езеро.

Един ден, когато се скрила от дъждовете под моста на езерото, тя срещнала младия учен Xu Xian, който й предложил чадъра си. Не след дълго те се влюбили. Но тази романтика между човека и духа нарушила небесните закони.

Bai Suzhenе пазела тайната на произхода си от младия Xu Xian, но могъщият монах Fa Hai скоро разкрил истината.

В ревностен гняв Fa Hai пленил Xu Xian и го хвърлил в храма високо в планините, съветвайки Су да иде да спаси любимия си. Това било капан. Fa Hai знаел, че Су носела детето на Xu Xian и силата й била силно отслабена.

Тя отишла в храма и се борила с Fa Hai, като най-накрая освободила Xu Xian. Но тя не успяла да преодолее врага си. Той я затворил в Пагодата, която ще видите над Западното езеро. Там той се заклел, че никога няма да я освободи, докато езерото не изчезне.

 

 

Снимки: pixabay