Palatka.bg

Санкт Петербург получи отличие за най-добър туристически град в Европа

Северната столица на Русия – Санкт Петербург стана лауреат на международния конкурс World Travel Awards. На блестяща церемония вчера градът на Петър Велики се пребори за приза сред силни конкуренти като италианската столица Рим и перлата на Австрия – Виена. Събитието за първи път се проведе на територията на Русия и именно градът-домакин Санкт Петербург грабна „Туристическия Оскар”.

RUSSIA

Очаква се рекорден ръст на туристи за 2017 г.

Former Tsar Peter palace in Petergof, Russia / Ehemaliger Zar Peter Palast in Peterhof, Russland

Международно жури оценяваше претендентите за престижното отличие по редица критерии. Сред тях са безопасност на града, забележителности, развита инфраструктура, разнообразие от хотели и места за настаняване.

„Санкт Петербург наистина доказа, че блести в короната на европейския туризъм и заслужава наградата”, заяви президентът и основател на наградите Грем Кук.

Прз 2016 година Санкт Петербург спечели титлата „Водеща културно-туристическа дестинация в света” в конкурса World Travel Awards.  През 2015 година градът на Нева е посетен от 6 милиона и 400 хиляди туристи. Само 12 месеца по-късно посетителите нарастват на 6 милиона и 900 хиляди за година. Властите в някогашната имперска столица на Русия очакват рекорден ръст в края на 2017 г. – общо над 7 милиона и 100 000 души, посетили града.

Saint Petersburg, Russia

От Белите нощи до Кехлибарената стая

Северната столица прави много, за да развива едно от водещите пера в бюджета си – туризма, като подобрява услугите и се рекламира активно. В центъра на града, на пет минути от Ермитажа, ви посрещат десетки туристически агенти, предлагащи екскурзии в града, до близки и по-далечни дестинации с автобус, кола или корабче по Нева. Белите нощи от май до юли предлагат изключителна възможност да се насладите на сиянието на Северна Русия.

Градът пази богата съкровищница от изкуство, култура, исторически здания и съоръжения, музеи, църкви, манастири, библиотеки и какво ли още не. През август тази година властите на града разрешиха на няколко фирми да организират екскурзии по покривите на някои от най-емблематичните сгради в Санкт Петербург, от които се откриват невероятни гледки.

On top of Peter

Извънградските резиденции на императорите и владетелите на Русия, „Царское село“, дворцовият-парков ансамбъл „Петерхоф”, наричан руският „Версай”, Екатерининският дворец, прочутата „Кехлибалена стая”, възстановена през 2003 година, ще ви оставят без дъх. Каквото и да се каже за Санкт Петербург ще бъде малко, така че нека отново се върнем към лауреатите в надпреварата World Travel Awards.

Възстановената през 2003 година Кехлибарена стая.
Другите финалисти в конкурса

В европейския финал на конкурса снощи бяха раздадни десетки награди в различни категории. Турските авиолинии „Turkish airlines” бяха избрани за най-добър авиопревозвач в Европа за 2017-та. Летището в швейцарския град Цюрих получи приза за водеща аерогара на Стария континент. Плажна дестинация №1 в Европа е южния регион Алгарве в Португалия.

Algarve

Международното жури прецени, че най-добри услуги в съотношение цена-качество предлага на своите клиенти компанията за коли под наем „Europcar”. Най-добрата казино дестинация в Европа е испанският курорт „Lopesan Costa Meloneras”. Швейцарската перла Женева победи конкурентите в категорията „Най-добър град за кратка ваканция”. Градски хотел №1 според журито е „Хилтън” в Берлин. В категорията „най-добър хотел в Европа” победи бивш дворец в Османската империя, превърнат в луксозно място за настаняване – хотел „Кемпински” в Истанбул. Португалия завоюва титлата „най-добра туристическа дестинация в Европа”.

Най-добрият семеен курорт според журито е на остров Крит.

На челно място сред круизните дестинации на Стария континент застана Венеция. Престижният конкурс отличи гръцкия комплекс „Domes of Elounda” на остров Крит като най-добър семеен курорт за 2017-та. Островна дестинация №1 са островите Мадейра. Най-добрата нискотарифна авиокомпания е „Norwegian airlines”. Първо място сред туропраторите зае британският „Томас Хук”. Победителите на европейския кръг на състезанието отиват на финала на 24-тото издание на наградите, който ще се проведе на 10 декември във Виетнам.