Palatka.bg

Разкриха тайната 3200-годишен каменен надпис, разказващ за Троя и принц от загадъчен морски народ

Една 3200-годишна каменна плоча с надпис, който разказва за троянския принц и може да се отнася до мистериозния морски народ е открита, почистена и по нея започва рабoта, съобщиха археолози

Каменният надпис, който е дълъг 29 метра, описва възхода на мощно царство, наречено Мира, което стартира военна кампания, предвождана от принц на име Муксус от Троя.

Надписът е написан на древен език, наречен Лувийски надпис, който дори днес може да бъде прочетен едва от само няколко учени. Според повечето оценки не повече от 20 души владеят този на практика мъртъв език. Тези учени включват Фред Вадхаузен – независим учен, който сега е разкодирал тайната, която е била скрита в надписа в продължение на хилядолетия.

Вадхаузен и Еберхард Зангер – геоархеолог, който е председател на фондация за лувийски изследвания ще публикуват констатации си за надписа в декемврийския брой на списание „Достиженията на холандското археологическо и историческо дружество“.

Според учените, ако автентичността на надписа се докаже, то той ще осветява периода, в който съюз от хора, които съвременните учени понякога наричат „Морския народ“ или „морските хора“, са нападали и унищожили градове и цивилизации в Близкия изток. Влиятелното царство Мира, което участва в тази военна кампания, очевидно е било част от този „Съюз на морските хора“, имайки се предвид участието им в атаките.

Надписът разказва как цар Купанакутунтус управляваше царство, наречено Мира, което се намирало в западната част на Турция

Владетелите на Мира са контролирали и Троя (също в рамките на днешна Турция), като в надписа се разказва за троянския принц Муксус, който е предвождал военноморска експедиция, която успява да завладее и покори намиращия се в съвременен Израел Ашкелон, разположен в съвременния Израел, и да построи там крепост.

Надписът разказва историята на крал Купанакутунтус , който има амбицията и желанието да се възкачи на трона на царството Мира. Баща му, крал Машуитас поема контрола над Троя, след като троянският цар на Валмус е свален от престола. Скоро след това крал Машуитас възстановява Валмус като владетел на Троя, като в замяна изисква лоялността на царството му към Мира.

Купанакутунтус станал цар на Мира след смъртта на баща си, а впоследствие поел контрола и над Троя, макар че да не е бил легитимният владетел на Троя. В надписа Купантакурунтас се описва като пазител на Троя,  умолявайки бъдещите управници на Троя да „пазят Вилуса – (древно име на Троя) (като) великият цар (на) Мира (го прави).“

Самият надпис вече не съществува, тъй като е бил унищожен през 19 век, но различния копия на надписа, включително и неговото абсолютно копие са открити в имението на известния археолог Джеймс Меларт, който почина през 2012 г. Джеймс Меларт открил няколко древни места в своя живот, най-известното, от които е Çatalhöyük – Чатал Хююк, огромно селище на 9500 години в Турция. Н

якои учени по света го смятат за най-старият град на планетата
Миграцията на морските народи.
Миграцията на морските народи.

Меларт оставя инструкции и насоки в завещанието си, в което се споменава, че ако надписите не могат да бъдат напълно разчетени и публикувани преди смъртта му, то други учени трябва да го направят възможно най-скоро след него. Някои учени (но не и екипът Вадхаузен и Еберхард Зангер) изразиха опасения, че надписът може да бъде съвременна фалшификация, създадена от Джеймс Меларт или друг фалшификатор, имащ огромно желание да остави името си в историята.

Меларт споменава съвсем бегло за съществуването на надписа в най-малко една своя публикация – публикуваният през 1992 г. материал в рецензираното списание Bulletin of the Anglo-Israel Archaeological Society. Важно е да се отбележи, че никога обаче не е описвал надписа в отделна научна публикация.

Според бележките и записките на Меларт надписът е копиран от оригинала през 1878 г. от археолог на име Жорж Перо край село, наречено Бейкьой, намиращо се в ​​Турция. Малко след като Перо преписва надписа, селяните използват камъка като строителен материал при строежа на джамия в селото. След като се разбрало,че местните са използвали подобен изключително ценен артефакт за строителен материал, турските власти претърсили селото и открили три надписани бронзови таблици, които и до днес са изчезнали. Бронзовите таблици никога не са били публикувани и не е сигурно точно какво е пишело на тях.

 

Екип iTravel-bg.com