Palatka.bg
Офелия

Бурята Офелия разкри мистериозен древен скелет с части от кожа от Желязната епоха, който се появи на ирландския бряг

След като най-големият ураган Офелия, образувал се толкова на изток в Атлантическия океан, който взе и жертви, се успокои, на брега излязоха вековни тайни, съхранени в земята чак от времето на Желязната епоха. Непокътнати останки на скелет се появиха след като бяха  „изкопани” от огромните вълни на бурята Офелия по ирландската крайбрежна зона.

За останките, които са открити близо до Kilmore Quay,  след като мина ураганът Офелия, се смята, че са на възраст над 1500 години, според държавния патолог, изследвал първи находката.
Сн.: Jim Campbell
За останките, които са открити близо до Kilmore Quay,  след като мина ураганът Офелия, се смята, че са на възраст над 1500 години, според държавния патолог, изследвал първи находката.

Откриването на запазения цял човешки скелет е било направено само един ден след като бурята Офелия нахлу в Ирландия. Вятърът на Офелия, чиято скорост достигна 120 км / ч, беше причината да се разкрие в почвата старинен гроб.
Останките са били намерени на плажа от хора, които са вървели в този участък. На мястото веднага е пристигнала Мари Касиди – първата жена държавен патолог на Ирландия.
След изследване се е установило, че костите са исторически и евентуално датират от желязната епоха.
Смята се, че този човек е живял преди между 1500 и 2500 години, по времето, когато келтските племена са пристигнали в Ирландия. Скелетът вече е пренесен в Дъблин, където експерти ще проучат как е умрял човекът. След приключване на изследванията костите ще бъдат дарени на Ирландския Национален музей.
Държавният патолог Мари Касиди пристигна първа на мястото и извърши първоначален преглед, изказвайки предположение, че останките може би са от желязната епоха.

Археолог от Националния музей, който е помогнал за изкопаването на останките, е заявил, че там, където е намерена находката, е сигурно, че не е скорошно погребение.
Сн.: Jim Campbell
Археолог от Националния музей, който е помогнал за изкопаването на останките, е заявил, че там, където е намерена находката, е сигурно, че не е скорошно погребение.

Тялото вероятно е било поставено в гроб, облицован в камък, разрушен от ерозията през вековете.
Изследователите не могат да кажат със сигурност на каква възраст е, докато не получат датировка от специфични лабораторни изследвания.
Откритието е направено от хора, вървели по крайбрежието и оттогава районът е запечатан. По всичко изглежда, че това е гроб, а не скелет, изхвърлен от вълните на брега.

Мястото на откритието е най-близката точка до морето. То е много отдалечено и сега в научната общност възниква въпросът дали в района има повече гробища.
Силата на бурята е ускорила скоростта на ерозията на крайбрежието, разкривайки тялото за пръв път през векове.