Palatka.bg
Соомаа

Национален парк Соомаа в Естония – блатата, където се ражда „петият сезон”

Национален парк Соомаа в Естония е създаден през 1993 г. Намира се на границата между два окръга и е вторият по големина национален парк в Естония. Соомаа е едно приказно, призрачно и странно място. То е земята на блатата, които са почти недокоснати от човешка дейност. Има и реки, които текат в своя ритъм в естествените си корита. Соомаа е едно от бижутата на естонската природа. В допълнение към националния парк, районът на Соомаа включва много културно значими обекти, сред които са Ферма за развъждане на коне и Музей на селскостопанските животни. В района има и хотели, в които може да се отседне за по-дълго изследване на дивата влажна природа.

Тук всичко е пропито от влага.
Снимка: flickr

 

Тук всичко е пропито от влага. Преди 10 000 години един топящ се ледник е превърнал тази страна в омайваща, природно привлекателна влажна зона. Само два часа на юг от град Талин, столицата на бившата Съветска република Естония, Националният парк Соомаа ще се „сприятели” с  вашето въображение.
„Земята на блатата” ще ви изуми обаче и с нещо друго, освен необятните водни „пустини”. Соомаа е място, където с кошничка в ръка можете да берете на воля диви плодове и гъби, ако сте на екскурзия през септември.

Диви плодове, реки и блата – ще се почувствате като че ли сте станали част от магическа приказка. Диви боровинки, чесън, месести гъби са само част от изкушенията за апетита.
Национален парк Соомаа е наречен столицата на дивата природа на Естония. Той е една от  най-уникалните биологично разнообразни водни зони в Европа.

Петият сезон
снимка:
Kristjan Lust
Петият сезон съществува в Соомаа

Соомаа е място, надарено с уникални пейзажи. Блатата, които заливат ливадите, дюните и горите осигуряват нови и изненадващи преживявания всеки сезон. Най-характерното за мястото е това, което ​​жителите на местните села наричат „петия сезон“. Според хората те имат четирите сезона: пролет, лято, есен и зима, но също така и един пети. Той е сезонът на високата вода. В по-стари времена, когато хората, живеещи в Соомаа, се измъквали от топлата постеля на леглото си сутрин и в краката си усещали нахлулата вода, казвали: „Виж! Имаме посетител у дома! „

По време на наводненията и високите води Соома е достъпен с кану, каяк или друг плавателен съд, а посетителите могат да видят места, които иначе са достъпни само през зимата, когато всичко е покрито със сняг и лед. Реките, както и крайречните ливади и блатните гори са запазили естествения си вид. Това означава, че по време на високата вода можете да се спуснете по реката и да видите животните и птиците, които иначе се крият от хората в дълбините на горите или в сянката на дърветата.

През пролетта нивото на водата понякога е толкова високо, че то може да отнесе дървата за огрев и дори по-леки сгради.
Сн: ecotravel
През пролетта нивото на водата понякога е толкова високо, че то може да отнесе дървата за огрев и дори по-леки сгради.

Реките и наводненията са повлияли развитието и постоянството на няколко традиции в Соомаа. Една от най-характерните от тях е традицията да се правят канута с морско дъно. В миналото хората започвали да се подготвят от рано за наводненията в началото на пролетта. Тяхната  подготовка включвала печене на няколко партиди хляб, подготвяне на купчини с дърва, повдигане на запасите от зърно върху подложки и специално укрепване с дъски на пода, за да се предотврати заливането при издигането на водата. Високата вода понякога остава за няколко седмици. В Соомаа, дори жилищата са построени по различен начин, в сравнение с други места в Естония – входните им врати са към реката, защото оттук идват всички посетители и оттук си отиват.

Реките и наводненията са повлияли развитието

Сн: Julie

 

Диви плодове, реки и блата

Соомаа 2
Сн: Kristjan Lust