Palatka.bg
Германия

Националните паркове на Германия

(Част 2)

След като вече ви представихме три от най-популярните Национални паркове в Германия, сега отново се насочваме към съхранените природни кътчета на тази толкова модерна и рационална страна. Всъщност ако трябваше да опознаем Германия от нейните филми, то щяхме да сме сигурни, че това е някаква романтична горска държава, в чиято природна идилия и подреденост живеят в хармония хора, коне, птици и всякакви чудни животинки, насред приказни гори и ливади в най-нежното зелено и синьо на света. Но Германия колкото и позната дестинация да е на пръв поглед с нейните прекрасни градове, тя е уникална и съвсем не толкова добре обходена из нейните непознати величествени планини. Недокосната от всичко комерсиално, природата на Германия е истински нешлифован диамант. Ако сте в Германия и искате да се откъснете от цивилизацията, имате много чудесни възможности. Ето още четири!

Национален парк Мюриц в Германия
Национален парк Мюриц в Германия
Национален парк Мюриц в Германия

Националният парк Мюриц се намира по източния бряг на езерото Мюриц. 660-километрова плетеница от пътеки води през очарователен пейзаж, характеризиращ се с древни букови гори, мистериозни блата и огромни водни площи, включително над 130 езера. Мястото е важно за размножаването на редки и застрашени видове птици, което го прави идеално за любителите на природата и орнитолозите. Има голям брой маршрути за велосипедисти, както и редовни разходки с екскурзовод. Лодките и канутата също са отличен алтернативен начин за разглеждане на този езерен парк. Ако имате време, старият град Варен също си струва да посетите.

Национален парк Келервалд-Едерзее

Националният парк Келервалд-Едерзее се намира в сърцето на Германия, на южния бряг на язовира Едерзее. Паркът има над 50 хълма, покрити с хиляди букуви дървета, а между тях се гушат утопични поляни и кристално чисти потоци. Районът е богат и със своите скални и каменни „полета”, останали от последната ледникова епоха. Тези красиви камъни са заобиколени от липи и дъбове. Някои от дърветата са на почти хиляда години. Между тях китни поляни се кичат с пастелната дъга от приказни орхидеи. Мястото е едно от най-непокътнатите в цяла Европа. Пейзажите тук наистина са спиращи дъха със своята природна цялост в самото сърце на иначе най-напредничавата и високотехнологична в градовете и селата си Германия. Предлагат се разнообразни екскурзии, разходки и велосипедни маршрути през националния парк.

Национален парк Келервалд-Едерзее
Национален парк Келервалд-Едерзее
Национален парк Шварцвалд (Черната гора)

Шварцвалд е една от най-известните и обширни гористи области в Германия. Голямата гориста планина се намира в Баден-Вюртемберг в югозападна Германия. И всъщност факта, че я познаваме от деца, като планината, от която извира река Дунав, е само още по-любопитен, защото всъщност ние съвсем не познаваме Шварцвалд с нейното природно богатство. Шварцвалд е Национален парк от януари 2014 г. Паркът е специфичен със своите гори и долини, стари защитени гори, мочурища и ерозии. Посетителите могат да отидат на туризъм, колоездене, да се насладят на зимни спортове или да тръгнат с екскурзовод. Има пътеки за приключения в парка, където посетителите могат да се наслаждават на тематични изживявания.

 

Национален парк Баварски лес 2
Национален парк Баварски лес
Национален парк Баварски лес

Бавария, разположена в най-югоизточния край на Германия, е дом на първия национален парк в страната. Националният парк на Баварски лес е основан през 1970 г. и е разширен до сегашните си размери от 243 кв. км през 1997 г. Тук има повече от 300 километра ясно маркирани пътеки, почти 200 километра велосипедни маршрути и около 80 километра ски маршрути. Паркът предлага на посетителите изобилие от възможности да изследват тази зашеметяващо красива област, в която царува недокосната дива природа. 95% от парка е покрит от гора, като районът също така съдържа някои кристално чисти планински потоци, които стигат до езерото Рахел. Това езеро е единственото глетчерно езеро в парка. Има няколко тематични пътеки, които можете да разгледате, както и резерват с най-често срещаните видове животни и птици в парка.

Национален парк Баварски лес
Национален парк Баварски лес

 

 

Снимки: Уикипедия